latinica  ћирилица
26/11/2021 |  17:15 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Бетовенова 10. симфонија завршена уз помоћ вјештачке интелигенције (ВИДЕО)

Скоро два вијека након смрти славног умјетника, Бетовенова незавршена 10. симфонија добила је свој крај уз помоћ вјештачке интелигенције. Свјетска премијера изведена је 9. октобра у његовом родном Бону у Њемачкој. Интернационалном тиму експерата требало је двије године да заврше овај посао.
 -

Писање ове симфоније Бетовен је започео пред сам крај живота, али иза њега је остало само неколико нота и музичких скица. Интернационални тим стручњака окупио се прије двије године са идејом да, уз помоћ вјештачке интелигенције, анализирају умјетничко наслијеђе славног композитора и виде шта ће из тога произићи.

Аустријски композитор Валтер Верцова, који живи у Бечу, граду у којем је Бетовен провео већи дио живота, учествовао је у овом пројекту.

- Превели смо Бетовенове музичке скице у МИДИ фајлове и копирали их у систем вјештачке интелигенције. Она је онда учила начин његовог рада, како је компоновао и како је развијао своје композиције и враћао нам његове методе и варијације - рекао је Верцова.

За Верцова свако јутро било је врло узбудљиво, јер су га у компјутеру дочекивали снимци, које су му слале америчке колеге са Ратгерс универзитета.

- Због временске разлике, устао бих рано ујутру, прилично узбуђен и трчао до свог компјутера да нађем стотине могућности, које су формулисане преко ноћи. Била је то лијепа јутарња занимација да, док пијем кафу, слушам и бирам између тих Бетовенових инспирација - рекао је он,

Неки критичари кажу да вјештачка интелигенција никада није боловала од љубави, никада није била пијана, нити просипала себи кофу леда на главу, све оно што је Бетовен радио, али за Верцова то не мијења његову музику. Емоције су свакако утицале на Бетовенов рад, док је стварао своја ремек – дјела, али вјештачка интелигенција је анализирала те резултате. Наравно, машина није могла сама да заврши симфонију.

Тим музиколога бирао је понуђене теме и аранжирао их. Због пандемије нису стигли да је заврше на његов 250. рођендан, али продужени рок омогућио им је да то ураде још боље.