latinica  ћирилица
26/11/2021 |  17:56 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У Приједору почиње предизборна кампања (ВИДЕО)

У Приједору сутра почиње предизборна кампања за пријевремене изборе за градоначелника, који су заказани за 12. децембар. За учешће на изборима пријављено је 14 политичких субјеката - једна коалиција, осам партија и пет независних кандидата.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Оставка претходног градоначелника Приједора Далибора Павловића отворила је бројна питања, а најважније је – ко ће на његово упражњено мјесто.

Кандидат СНСД-а је Слободан Јавор, актуелни в.д. директора приједорског Дома здравља и одборник, имаће подршку Социјалистичке партије, Уједињене Српске, СПС-а, ДЕМОС-а, НДП-а, НПС-а и Прве СДС.

Први човјек приједорског ДНС-а, Горан Предојевић, кандидат је коалиције ДНС-ПДП-СДС.

У „изборну трку“ ушло је и пет независних кандидата: Слађана Радаковић, независни одборник у градској Скупштини, приједорски привредник Младен Унијат и јавности мање познати кандидати – Данијел Симатовић, Вјекослав Крнета и Саша Ступар.

Кандидатуру за учешће на изборима, осим СНСД-а, који се пријавио као странка, овјерило је још седам политичких партија – Радничка партија, Лијево крило, РЕ-БАЛАНС, КРУГ, СНС БиХ-Само најбољи иду напријед, Демократски центар Републике Српске и Отаџбинска странка.

Према подацима ЦИК-а, право гласа на престојећим изборима има укупно око 86.000 Приједорчана, који ће гласати на 130 бирачких мијеста, а на располагању ће им бити три мобилна и један "ковид-тим". Обезбијеђено је и бирачко мјесто за гласање на непотврђеним гласачким листићима, на којем ће моћи да гласају грађани регистровани за гласање путем поште.

-  Они грађани ако тог дана буду у Приједору, и ако буду хтјели да гласају, навратиће у Центар за бирачке спискове који се налази у згради Полицијске управе Приједор, како би узели потврду да су регистровани за гласање путем поште, и иста лица могу да гласају на непотврђеним гласачким листићима - рекао је Жељко Шкондрић, предсједник Градске изборне комисије.

Избори у Приједору изазвали су велику пажњу, јер медији често наводе да би ови избори могли да буду „генерална проба“ за наредне Опште. С тим су сагласни и аналитичари.

- Лично мислим да кандидат ДНС-а, као заједнички кандидат опозиције, није најбоље рјешење симболички, али и суштински гледано јер је ДНС, не тако давно, изгубио изборе у Приједору. Можда би неки кандидат из неке друге странке која припада опозицији дао боље резултате, али видјећемо. Ја не вјерујем да је СНСД у Приједору изгубио на значају због случаја око Павловића - истакао је социолог Драгомир Вуковић.

Једно је сигурно – пред Приједорчанима је свакако занимљива предизборна кампања, која траје до 10. децембра.