latinica  ћирилица
26/11/2021 |  18:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Египћани оживјели древни пут сфинги (ВИДЕО)

У Египту је обновљен величанствени свети пут - авенија сфинги, који повезује два древна египатска храма - комплекс Карнак и Луксор, чиме је поново оживљена историја стара, како се процјењује, 3.400 година.

Авенијом дугом 2,7 километара и 76 метара широком, продефиловале су фараонске кочије и више од 400 извођача обучених у фараонске костиме, а у тој церемонији у Луксору учесетвовао је и сам предсједник Абдел Фатах ал Сиси.

Власти Египта, како преносе свјетски медији, најављивале су да ће обнова Авеније сфинги вратити пуно достојанство и славу Луксору - поносу цијеле земље.

Пут Бога или Свети пут, како су га називали, окружен је са више од хиљаду сфинги које су миленијумима биле затрпане пијеском, еродиране или уништене, али су коначно угледале свјетлост дана, након неколико покушаја рестаурације од 1949. године, када је откривен.

Посљедња реконстурција почела је 2017. године, а према наводима арехолога и научника, најстарији споменик који је откривен дуж тог пута могао би да датира из времена Тутанкамона.

Неки сматрају да пут потиче још из времена краљице Хатшепсут, прве жене фараона, која је умрла у јануару 1458. године прије Христа.

Међу важним открићима археолога на том путу је и уклесани украс краљице Клеопатре, који сугерише да је, пловећи Нилом са својим римским савезником Марком Антонијем, прошетала Авенијом.

Туризам је кључни извор послова и прихода за Египат, који је уложио напор да поново привуче путнике које је пандемија вируса корона спријечила да долазе у ту афричку земљу.

Приходи од туризма у Египту пали су 2020. у односу на 2019. са 13 милијарди долара на око четири милијарде.