latinica  ћирилица
26/11/2021 |  18:33 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Федерација БиХ остаје без струје? (ВИДЕО)

Ни данас нема договора Електропривреде БиХ и Синдиката седам рудника у Федерацији, чији су радници још у штрајку. Хоће ли Федерација морати у редукције или искључења струје, јер је производња угља обустављена?

Рудари не пристају на нижу основицу, траже минималну плату од 1.000 марака, не пристају на норме за које немају, како кажу, ни честиту лопату, а камоли другу опрему. Из синдиката поручују - оно што им нуде није социјални дијалог.

- Покушавате доказати синдикату и радницима да је социјални дијалог могуће имати, ако ћемо прихватити све што нам траже. На тај начин је немогуће имати социјални дијалог! Убјеђују нас да 570 марака није мање од 850 - истиче предсједник Синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић.

Абдел Фазлић, члан УО ССРР ФБиХ поручио је да нема покретања производног процеса док захтјеви радника не буду испуњени.

Да ли су, због недостатка угља у термоелектранама, неминовне обуставе испоруке електричне енергије грађанима Федерације, Нермин Џиндић, министар енергетике индустрије и рударства ФБиХ, истиче да је тај сценарио могућ уколико се настави са прекидом производње у рудницима.

Редукције струје нису популарне међу грађанима, који упркос томе имају разумијевања за захтјеве рудара.

- Ако се не договоре, то је нормалан слијед догађаја јер термолелктране не могу радити без угља. Рудари су у праву јер неки радници имају већи топли оброк неко рудари плату - истичу неки од грађана Сарајева.

Грађани у Федерацији питају - да ли је искрена бојазан реорног министра или он само покушава да се под притиском јавности рудари сатјерају у копове и јаме?