latinica  ћирилица
26/11/2021 |  20:08 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Окупљања у рударским градовима, нема одустајања од захтјева

Самостални синдикат радника рудника Федерације БиХ организовао је вечерас окупљања испред дирекција рудника у Тузли, Какњу, Брези и Зеници, са којих је поручено да неће покренути производњу без испуњења постављених захтјева.
Рудари испред дирекције рудника Крека (Фото:Fena) -
Рудари испред дирекције рудника Крека (Фото:Fena)

Испред рудника Крека окупио се већи број рудара, као и грађана, гдје су запалили 101 бакљу у знак сјећања на 101 годину од Хусинске буне, велике рударске побуне.

Предсједник Синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић рекао је да је синдикат спреман на социјални дијалог и да нуди рјешење којим се на праведан начин испуњавају захтјеви рудара и које је прихватљиво за све, али је то одбила Електропривреда у чијем саставу послују рудници.

Хусић је поручио да се Синдикат ставља на располагање да се до 30. априла усагласи нови колективни уговор, а у складу с њим и правилници о раду и радном учинку.

Предсједник Синдиката радника Рудника угља Крека Зухдија Токић нагласио је да су људи у рударским градовима показали да су уз рударе.

- Није нам јасно да од 30. јула Електропривреда забрањује малопродају угља чак и нашим пензионерима и радницима који су већ уплатили за тај угаљ, а како би се он мљео и пласирао у Термоелектрану Тузла - рекао је Токић.

Испред Рудника Зеница окупило се више од хиљаду рудара, чланова њихових породица и грађана, а предсједник синдиката овог рудника Елведин Авдић поручио је да производња неће бити покренута све док се не испуне њихови захтјеви.

- У свих седам рудника концерна људи одбијају да раде. Ево им сада знак па нека виде колико вриједи рудар - рекао је Авдић и додао да се најавама поскупљења струје покушава окренути народ против рудара.

Синдикат рудника, између осталог, тражи доношење плана и програма увезивања радног стажа радницима у рудницима угља у саставу концерна, стављање ван снаге Правилника о радном учинку и Правилника о раду, оставку директора Електропривреде и рудника у којима су ови правилници ступили на снагу, те минималну плату у износу 1.000 КМ.

Синдикат електроенергетских радника ФБиХ саопштио је данас да захтјеви Синдиката радника рудника ФБиХ у саставу Електропривреде БиХ ни у ком случају не смију угрозити ликвидност и опстанак овог концерна, те енергетску независност Федерације.

У овом синдикату сматрају да се изнесени захтјеви рудара дијелом могу толерисати и сматрати разумним, због чега позивају на социјални дијалог.