latinica  ћирилица
27/11/2021 |  09:04 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

У моди је одјећа за кућне љубимце (ВИДЕО)

Све је више оних који траже уникатне комаде гардеробе за своје љубимце. Овај тренд одлучила је да слиједи и Љиљана Праштало, која своје пензионерске дане проводи креирајући ове комаде.
Одјећа за псе - Фото: РТРС
Одјећа за псеФото: РТРС

Дани су хладнији, па се многи власници питају да ли је њивохим љубимцима потребан џемпер или јакна када иду у шетњу. Одлучили смо да вам ову недоумицу разријешимо. Упознали смо Љиљану Праштало, жену која шије одјећу за псе.

- Кад сам отишла у пензију игром случаја једна колегиница ме замолила да сашијем за њеног ћуку неки капутић и ја сам тако од неких стварчица дјечијих узела и преправила. Њој се свидјело, и другима који су видјели се свидјело и онда сам тако ја добила идеју да бих ја то могла да радим - прича Љиљана Праштало, дизајнер одјеће за псе.

За једну јакницу Љиљи треба један дан.

У производњи јакница највише се користе водонепропусни материјали, а унутрашњост је постављена меканим и памучним материјалима како би псићима било удобно и топло. Када је креација готова, на ред долази испробавање.

- Говорим својим муштеријама ако имају старе јакне или дуксеве које неће да носе, онда ми они донесу и ја прерађујем то све - прича Љиљана.

Уколико је ваш љубимац мали пас или има танку длаку, пријаће му нови џемпер или јакница. Љиљана је најчешће радила креације по наруџби, међутим одустала је од тога. Сад шије само два модела који су практични за љубимце и не ометају их у свакодневном кретању.

У свијету дизајна, много је необичних наруџби, а Љиљана нам издваја неке од њих.

- Имала сам и вјенчаницу, имала сам модну ревију. Шила сам за свадбу тиркизно одијело је носио младожења и желио је такав прслук за свог пса - прича Праштало.

Посебну чар сваком послу даје финална слика, када је производ завршен, одјећа испробана, а животиња срећна.

- Кад ја видим да се он обуче и да је срећан да скакуће, то је онда да сам успјела да урадим то што сам наумила - додаје Праштало.

Љиљана инспирацију црпи из свакодневних догађаја. Споки и Нипси су њени омиљени модели који поносно носе своје креације привлачећи погледе и дивљења пролазника.