latinica  ћирилица
27/11/2021 |  09:13 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Говедарица: Штитићемо имовинске интересе Српске

Правобранилаштво Републике Српске у пуном капацитету наставља рад у заштити имовинских интереса Републике Српске, прије свега поштујући њен Устав, истакао је правобранилац Милимир Говедарица и поручио да неће поступати по неуставним одлукама Уставног суда БиХ.
Републички правобранилац Милимир Говедарица - Фото: РТРС
Републички правобранилац Милимир ГоведарицаФото: РТРС

Говедарица је навео да ће се у односу на спорне одлуке поступати у складу са Уставом БиХ и Уставом Републике Српске.

- Уставни суд БиХ се одлуком о Закону о шумама и шумском земљишту, супротно Уставу БиХ и Уставу Српске, поставља као надређени свим законодавним тијелима у БиХ упућујући их који ће закон донијети, којим редом и са каквим садржајем. Тиме покушава без уставног основа прибавити надлежности БиХ, а умањити имовинска права ентитетима којима је дато да суверено одлучују о тим правима - рекао је Говедарица за "Глас Српске".

На питање да ли је запримио тужбу Правобранилаштва БиХ која се односи на Шумско газиндство "Бирач" Власеница и који је став о поступању правобраниоца БиХ из реда српског народа Млађена Мандића у овом, али и неким другим предметима, Говедарица је оцијенио да је тужба неоснована.

- Ова тужба, коју је, нажалост, потписао правобранилац БиХ из реда српског народа, је неоснована, неуставна, незаконита и представља још један покушај одузимања уставне имовинске надлежности Републике Српске. Правобранилац БиХ из реда српског народа дао је своју сагласност на ту тужбу, што је против интереса Републике Српске - додао је Говедарица.

Он је навео да је неуставна и иницијатива за усвајање закона о начину коришћења и располагања војном имовином коју је поднио члан Колегијума Представничког дома парламента БиХ Денис Звиздић.

- Правобранилаштво Републике Српске није дало позитивно мишљење зато што је та иницијатива противуставна, задире у суверенитет Српске и представља поновни покушај преношења надлежности - закључио је Говедарица.