latinica  ћирилица
27/11/2021 |  09:17 ⇒ 09:23 | Аутор: СРНА

До краја године из "Торлака" 2,5 милиона вакцина, биће и за регион

Београдски институт "Торлак" до сада је произвео 1,5 милиона доза руске вакцине против вируса корона "спутњик ве", а до краја године планира да произведе још 2,5 милиона доза тако да ће бити довољно и за заинтересоване у региону, рекла је директор Института Вера Стоиљковић.
Институт Торлак (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Институт Торлак (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

Стоиљковићева је навела да је "Торлак" у могућности да произведе велики број доза на мјесечном нивоу и да их дистрибуира како у Србији, тако и у осталим заинтересованим државама за вакцину.

- Надамо се наставку досадашње сарадње са руским партнерима, као и њеном проширењу у наредном периоду - рекла је Стоиљковићева за Блиц.

Она је нагласила да вакцина призведена у "Торлаку" има значај за Србију, јер је мали број фармацеустких кућа у свијету успио да произведе ковид вакцину.

Стоиљковићева је истакла да грађани Србије имају дугогодишње велико повјерење у производе "Торлака", као домаћег произвођача вакцина, којима су вакцинисане генерације дјеце у Србији.

Институт "Торлак" је, додала је, поред ковид вакцине, за предстојећу сезону произвео и 200.000 доза своје вакцине против грипа.

- План је да у најближој будућности проширимо погон за производњу вакцине против грипа, као и да обновимо и унапредимо комплетне производње постојећих фармацеутских производа у Институту - рекла је она и додала да је држава најавила и финансијску помоћ Институту, како би се тенхички и кадровски вратио на позицију лидера на свјетском тржишту вакцина и серума.