latinica  ћирилица
27/11/2021 |  10:17 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Турбуленције у региону изазивају они који отимају Косово и руше Српску

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да турбуленције у региону изазивају они који Србији отимају Косово и Метохију и гуше Републику Српску, а не Русија.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Русија нам помаже да, упркос ударцима, останемо на ногама. Уз то, не боримо се, ваљда, за Косово и Републику Српску због Руса? Ако то мисле на Западу, онда нас сматрају за фаличан народ, који нема осећај за оно што је битно за сопствени опстанак - навео је Анђелковић у ауторском тексту за београдску "Политику".

Он је нагласио да Русија не гура Србију у било какве авантуре, већ јој помаже да брани своје националне интересе.

Анализирајући манипулације у појединим медијима поводом договора о цијени гаса предсједника Србије Александра Вучића и Русије Владимира Путина, Анђелковић оцјењује као бесмислице и глупости да Путин помаже Вучићу у замјену за проруску политику.

Анђелковић је навео да је подршка Русије прије свега усмјерена ка Србији као држави, а не према било којем појединцу, те је као велику глупост назвао писање појединих, како је навео, /про/НАТО медија, да Русија помаже како би преко Србије дестабилизовала западни Балкан.

Он је истакао да Београд и Срби генерално не праве проблеме ни у БиХ, нити на Косову и Метохији већ то раде они који руше дејтонски поредак БиХ и газе Резолуцију 1244 УН о Косову и Метохији.

Анђелкоивћ је рекао да Русија има своје интересе у региону западног Балкана, али да се они поклапају са српским, те да је Русији интерес да Србија остане непокорена од НАТО-а.

- А да би тако и било, односно да би истрајали на курсу неутралности који је за нас најпродуктивнији, наша земља мора да буде довољно економски јака и социјално стабилна - оцијенио је Анђелковић.

Истовремено, коментаришући Путинове поруке да ће подржати Србију у свему, Анђелковић је за "Вечерње новости" рекао да нема никакве дилеме да Русија неће оставити Србе ни када се ради о Републици Српској, ни о Косову.

- Јасно је да ће тек бити интензивирани притисци на Србију, а порука Русије је да ће стати иза нас онолико колико буде потребно да се одбране наши национални интереси", оцијенио је Анђелкоивћ и додао да је то порука свима који су тим притисцима планирали да пређу границу да је боље да "повуку ручну - јер ће то увести Балкан у нове турбуленције.

Он је навео да је Русија једина велика сила, уз Кину, која има интерес да Србија јача, док друге велике силе САД, Велика Британија, Француска имају интерес да Србију ослабе јер само тако могу реализовати своје интересе.

- Москви је важно да ми останемо изван НАТО-а и да бранимо своје позиције на Косову и у Републици Српској - сматра Анђелковић.