latinica  ћирилица
27/11/2021 |  11:39 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Изворни Дејтонски споразум гарант за стабилну будућност (ВИДЕО)

Дејтонски мировни споразум спада у ред најзначајнијих и најуспјешнијих међународних уговора потиписаних у Европи у прошлом вијеку. Потписивањем Дејтонског споразума означен је почетак нове органиозације, структуре и функционисања БиХ као сложене и децентрализоване земље састављене од два ентитета Републике Српске и Федерације БиХ и три конститутивна народа, поручено је са округлог стола "Изворни Дејтон", одржаног у Бањалуци. Циљ овог округлог стола је указати на досљедност провођења Дејтонског мировног споразума и његових 11 Анекса.
Дејтон конференција - Фото: РТРС
Дејтон конференцијаФото: РТРС

Ако говоримо о захтјевима Републике Српске за враћање пренесених, наметнутих, или преузетих надлежности- враћању на изворни Дејтон, то није никакво отварање дисолуције на овим просторима, каже профеор Миле Дмичић.

- Захтјев Републике Српске за враћање изворним одредбама Дејтонског мировног споразума није угрожавање територијалног интегритета и независности БиХ. То је истинска потреба да буду употријебљене уставне, политичке и егзистенцијалне могућности да би био осигуран трајни опстанак два ентитета и три државотворна народа - истакао је Димчић.

Двије чаробне ријечи за рјешење у БиХ су компромис и паритет каже Иво Миро Јовић, бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине. Коментаришући одлуку представника Републике Српске о повлачењу из институција БиХ. Јовић каже, морао је неко повући ручну кочницу. Видјети гдје смо и куда нас то води.

- Они који оптужују за сецесионисичку полтику и који хоће да кажу да неко руши устав, су ти који заговарају рушење устава и БиХ - наглашава Иво Миро Јовић, бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда хрватског народа.

Пређене су неке црвене линије због чега се и десила ова криза, када се више није могло ићи даље у разграђивање Дејтонског мировног споразма, каже професор Милош Шолаја. Подсјећа да Дејтонским мировним споразумом није предвиђена централизација БиХ како тврди лидер СДА Бакир Изетбеговић.

- Рјешења из изворног Дејтонског споразума била би важна за стабилност, све остало би било неизвјесно - истакао је Милош Шолаја, професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Невенко Врањеш оцјењује да су недопустиве пријетње санкцијама званичницима Српске који су легитимно изабрани.

- Позивам академску заједницу, научну и стручну јавност да буду енергичнији када се говори о овој теми. Они морају информисати домаћу јавност и међународне актере о настојањима политичког руководства Републике Српске да укаже на уставну позицију Српске и Дејтонску позицију БиХ - нагласила је Врањеш.

У БиХ је неопходно вратити се изворном Дејтону и спровести реформу Уставног суда БиХ што би био гарант за стабилну будућности, истакнуто је на округлом столу о теми "Изворни Дејтон".