latinica  ћирилица
27/11/2021 |  12:35 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Честитке званичника из Српске поводом јеврејског празника Хануке

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је Хануку Јеврејима и јеврејским општинама у Српској и БиХ, са жељом да порука наде коју носи овај велики јеврејски празник буде усмјерена на непролазне људске вриједности, толеранцију, међусобну љубав и поштовање.
Ханука - Фото: илустрација
ХанукаФото: илустрација

- Упућујем вам искрене и срдачне честитке поводом великог јеврејског празника слободе и свјетлости - Хануке. Желим вам да празничне дане проведете у миру, срећи и благостању - наводи се у честитки.

Цвијановић је пожељела да Ханука буде радосна, саопштено је из Кабинета предсједника Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је велики јеврејски празник са жељом да га прославе у здрављу и благостању.

- Најљепше честитке поводом Хануке упућујем вам своје и у име Владе Републике Српске са жељом да овај празник прославите у кругу породице и пријатеља. Нека нам овај празник слободе и свјетлости буде путоказ у изградњи боље и свјетлије будућности - истиче се у честитки.

И српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим Јеврејима у Републици Српској и Федерацији БиХ велики празник - Хануку, са жељом да се паљењем свијећа сви подсјете на велико дјело и врлину очувања своје вјере и традиције.

Нагласио је да овај празник свјетлости треба да буде подстицај свим људима да чувају вјеру и традицију, да помажу једни другима и да искажу љубав јер је то пут ка бољој и свјетлијој будућности, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва.

Ханука се слави као знак сјећања на трогодишњи рат и ослобођење Јерусалима 165. године прије нове ере.

Празник се у јеврејским храмовима и домовима широм свијета обиљежава службама, окупљањем породица и паљењем свијећа на посебном свјећњаку познатом као менора или ханукија.