latinica  ћирилица
27/11/2021 |  15:47 ⇒ 20:54 | Аутор: СРНА

Произвођачи спремни за нови сој вируса корона

Произвођачи вакцина су изразили увјерење да ће брзо моћи да прилагоде вакцине ако се варијанта вируса корона омикрон прошири.
Вирус корона - Фото: илустрација
Вирус коронаФото: илустрација

Нови сој - раније познат као Б.1.1.529 - карактеришу неке забрињавајуће мутације, а рани докази сугеришу да доноси повећан ризик од поновне инфекције.

Постоје и страхови да би варијанта могла бити отпорнија на вакцине које је до сада примило више милијарди људи широм свијета.

Ако је то случај, компаније Фајзер и Бионтек очекују "да ће моћи да развију и произведу прилагођену вакцину против те варијанте за отприлике 100 дана, под условом регулаторног одобрења".

Модерна је саопштила да је од почетка године унаприједила "свеобухватну стратегију за предвиђање нових варијанти од забринутости- укључујући три нивоа одговора ако имунитет који нуди њена вакцина ослаби.

Новавакс је додао да је већ почео да ствара вакцину против ковида засновану на познатој генетској секвенци Б.1.1.529 "и да ће бити спремна за почетак тестирања и производње у наредних неколико недјеља“.

Свјетска здравствена организација јуче је означила Б.1.1.529 као "варијанту забринутости", што значи да је сада званично добила назив омикрон, слово из грчког алфабета.