latinica  ћирилица
27/11/2021 |  16:20 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Ђокић: Нема никакве промјене у ставовима партије (ВИДЕО)

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да пред посебну сједницу Народне скупштине о враћању одузетих надлежности нема никакве промјене у раније изнесеним ставовима ове партије.
Дервента ГО СП - Фото: СРНА
Дервента ГО СПФото: СРНА

- То ће бити политичке одлуке које ће даље усмјеравати све активности органа у Републици Српској, прије свега Владе, али и преносити обавезе на носиоце функција у Српској и оних који су изабрани на нивоу БиХ - рекао је Ђокић.

Ђокић сматра да тежу ситуацију до сада није направио нико у БиХ на начин како је то урадио одлазећи високи представник Валентин Инцко.

- Он је донио неразумну одлуку, да не кажем глупу за ово вријеме, и призвео кризу која је у такво стање довела свеукупне односе у БиХ. Ми социјалисти сматрамо да ова криза и свако отворено питање проблемског карактера може се и мора једино рјешавати дијалогом. Зато раније и сада позивамо на разговор бошњачку и хрватску страну - навео је Ђокић.

Према његовим ријечима, "Инцков закон" мора бити стављен ван снаге, из Уставног суда морају бити склоњени странци и изабране домаће судије, а Уставни суд не може узимати улогу уставотворца јер то није његов задатак већ треба да ради искључиво по Дејтону и Уставу.

Ђокић је нагласио да Република Српска и Социјалистичка партија сматрају да је легално и легитимно борити се за примјену правних прописа по којима су уређени односи у БиХ, а то је Дејтонски споразум и Устав БиХ, те да се не тражи ништа ново.

Он сматра да криза у БиХ није само она криза која се односи на незадовољство Републике Српске - њеним у оквиру БиХ, него је криза и због односа између Хрвата и Бошњака у Федерацији БиХ, која траје више од шест година.