latinica  ћирилица
27/11/2021 |  16:31 ⇒ 17:56 | Аутор: Агенције

Протести у више градова Србије (ФОТО/ВИДЕО)

У више градова у Србији грађани су, на позив организације "Крени Промени" и више еколошких удружења, блокирали путеве у знак протеста против Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи.
Нови Сад - протести - Фото: ТАНЈУГ
Нови Сад - протестиФото: ТАНЈУГ

Грађани који су се окупили данас у Београду у знак протеста због усвајања Закона о експропријацији, са намјером да блокирају Газелу, што је полиција забранила, блокирали су саобраћај на Мостарској петљи на искључењу из Улице кнеза Милоша ка Сајму.

У једном тренутку, заједно са полицајцима, на Газели се појавио и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Медији преносе да је и дионица ауто-пута на Новом Београду блокирана.

Учесници протеста у Новом Саду блокирали су Варадински мост на један час. У једном моменту жандармерија је покушала да изгура демонстранте, али већих инцидената није било, преносе локални медији.

Нови Сад (Фото: ТАНЈУГ)

Демонстранти су блокирали магистралу и при уласку на ауто-пут, у Прељини, код Чачка. Они су носили транспаренте с натписима "Знамо да не дамо", "Ово је моја земља", "Рио Тинто нема право да уништава будућност српске дјеце".

Представници еколошког удружења "Сувоборска греда" најавили су свакодневну блокаду путева док се не повуку закони о референдуму и експропријацији. Они су поручили да ће дати времена предсједнику Србије Александру Вучићу да не потпише закон, а, како тврде, да ће, ако га потпише, "свакодневно својим тијелима бранити земљу".

И у Крагујевцу су демонстранти блокирали дио улице Краља Александра Првог Карађорђевића, на раскрсници код Саборне цркве.

Према наводима локалних медија, блокада има и у другим градовима, као што су Шабац, гдје је блокиран пут ка Лозници, Ваљево, гдје је блокиран пут ка Лозници, Бачка Паланка, Крушевац, Јагодина...

На блокади моста у Шапцу дошло је до инцидената.