latinica  ћирилица
27/11/2021 |  16:32 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Лајчак: Европска интеграција западног Балкана нема алтернативу

Специјални изасланик ЕУ за западни Балкан Мирослав Лајчак рекао је да европска интеграција западног Балкана нема алтернативу.

- Алтернатива је само једна - пуноправно чланство. Процес је много спорији него што смо се надали, али ЕУ се суочава са много изазова - рекао је Лајчак на Балканском интеграционом форуму одржаном данас у Подгорици.

Он је навео да ЕУ мора да буде сигурна да нове чланице не доносе још додатних проблема.

- Убијеђен сам да немамо луксуз да чекамо да државе ријеше своје проблеме, па да се онда окренемо западном Балкану. Треба убрзати процес, али било би погрешно критиковати само ЕУ. Унија треба да врати кредибилитет процесу проширења, а земље западног Балкана процесу европских реформи. Нисмо задовољни тиме што се дешава, дијагноза је ту, и сад треба једни другима да помогнемо - навео је Лајчак.

На Форуму су учествовали и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић. Комшић је оцијенио да су европске вриједности превасходно животне вриједности, а Џаферовић сматра да је будућност свих земаља региона "у ЕУ и НАТО-у", као и да би "Унија и САД би требало да буду много ангажованије на подручју западног Балкана".