latinica  ћирилица
27/11/2021 |  17:55 ⇒ 20:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Одржани протести у више градова Србије, забиљежни инциденти

Блокаде саобраћајница, које су данас, на позив организације "Крени Промени" и неколико еколошких удружења, одржане у више градова Србије у знак протеста због Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, завршене су око 15 часова.
Нови Сад - протести - Фото: ТАНЈУГ
Нови Сад - протестиФото: ТАНЈУГ

На неколико мјеста, прије свега у Новом Саду и Шапцу, забиљежни су инциденти, а било је и полицијских привођења.

У Новом Саду, жандармерија је најприје покушала да пробије блокаду на мосту Дуга, који спаја Нови Сад са Петроварадином преко Дунава, али није успјела. Након мањих чарки, приведено је девет особа, које су према првим информацијама пуштени на слободу.

Међу њима је био и један од неформалних лидера блокаде, предсједник Удружења радника на интернету Миран Погачар.

Иако је тај скуп најављен као својеврсни бунт еколошких удружења, нико од оних који су у томе учествовали није званично саопштио захтјеве. Саобраћај на осталим мостовима у Новом Саду се одвијао нормално.

У Шапцу је током блокаде моста на Сави дошло до сукоба између двије групе грађана - једних који су протестовали против Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, и друге која је кренула у Београд, како би присуствовала скупштини СНС-а.

Аутобуси са активистима СНС кренули су у Београд, али им демонстранти нису дали да прођу. Једна особа у багеру покушала је да разбије блокаде због чега је дошло до туче. Активисти СНС су пробили блокаде и растјерали демонстранте, који су гађали аутобусе каменицама и циглама.

На приступу ауто-путу "Милош Велики", у Прељини, код Чачка, демонстранти су блокирали магистралу. Предсједница еколошког удружења "Сувоборска греда" Љиљана Браловић изјавила је за Танјуг да су захтјеви окупљених грађана повлачење спорних закона.

Представници тог удружења најавили су свакодневне блокаде путева док се не повуку поменути закони и поручили да ће дати времена предсједнику Србије Александру Вучићу да их не потпише.

У Прељини је блокада прошла мирно. Браловић је, међутим, рекла да је на информативни разговор приведен Братислав Симовић, као један од организатора.

Блокаду у Прељини подржао је и предсједник Двери Бошко Обрадовић, који је рекао да је то само протест упозорења.

- Видјећемо шта ће бити сљедеће у зависности од тога како ће власт реаговати. Предсједник државе има могућност да не потпише Закон о референдуму и Закон о експропријацији, да их стави ван снаге и врати Скупштини и то би био потез који би могао да буде излазак из ове политичке кризе - рекао је за Танјуг Обрадовић.

Испред Градске општине Пожега приведено је 12 људи који су се окупили са намјером да блокирају саобраћајницу, пренио је портал Нова.

У Крагујевцу су демонстранти блокирали дио улице Краља Александра Првог Карађорђевића, на раскрсници код Саборне цркве. Они су касније најмање два пута промијенили локацију протеста. Били су присутни припадници Полицијске управе Крагујевац и све је протекло у миру.

До мањег инцидента је дошло пошто је на путу Крагујевац-Јагодина један од возача који нису могли да прођу, јако ударио у камеру репортера телевизије Н1. Полиција је одмах удаљила возача, легитимисала га и питала сниматеља да ли ће поднијети пријаву против изгредника. Н1 наводи да ће то бити урађено вечерас у Полицијској управи Крагујевац.