mtel
latinica  ћирилица
27/11/2021 |  18:40 ⇒ 19:00 | Аутор: СРНА

Линта: Темељ данашње Хрватске - усташтво и НДХ

Иницијатива да се на гробљу Мирогој у Загребу изгради меморијална гробница за око 550 погинулих усташа и домобрана на којој би писало "хрватски војници", коју је прихватио саборски Одбор за ратне ветеране, показује да су усташтво и НДХ темељ данашње Хрватске, рекао је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

- Сигурно је да ће наведена иницијатива бити изгласана у Хрватском сабору. Биће то један од многих доказа да је темељ данашње Хрватске усташтво и НДХ, а не антифашизам и ЗАВНОХ како то пише формално у Уставу - истакао је Линта.

Према његовим ријечима, у Хрватској се усташе и домобрани називају хрватском војском од доласка на власт проусташког режима Фрање Туђмана маја 1990. године док с друге стране Аустрија оправдано укида окупљања у Блајбургу због величања усташтва и нацизма, саопштио је Савез Срба из региона.

Линта је подсјетио на многе одлуке Хрватске којима се показује наклоност усташама и НДХ, наводећи, између осталог, да хрватски званичници полажу цвијеће у Блајбургу испред плоче на који пише "У част и славу погинулој хрватској војсци" и на којој се налази усташки грб.

Он је напоменуо да је Високи прекршајни суд у Загребу у јуну прошле године донио срамну пресуду да "За дом спремни" на почетку србомрзачке пјесме "Бојна Чавоглаве" контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона више није ни прекршај, а камоли злочин из мржње, што у ствари јесте.