latinica  ћирилица
27/11/2021 |  19:59 ⇒ 28/11/2021 | 08:56 | Аутор: СРНА

Додик: Идуће седмице у Москви о свим важним питањима у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће идуће седмице бити у Москви и разговарати о свим важним питањима везаним за актуелну политичку ситуацију у БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик од Москве очекује разумијевање и да ће се кроз систем УН као и до сада односити досљедно, да ће у оквиру имагинарног самопроглашеног тијела које се зове Савјет за имплементацију мира Русија имати улогу као што је имала до сада.

- То је сасвим довољно што се нас тиче да ојачамо ту позицију и стекнемо додатно увјерење да је Русија спремна да настави са истом политиком - рекао је Додик за Спутњик.

Када је ријеч о привредној сарадњи, као кључно питање је истакао питање изградње гасовода од Раче, односно Бијељине до Бањалуке о чему постоји договор из времена Јужног тока са Гаспромом да се гради заједно.

- Пошто градимо ауто-пут, то је добра прилика да пратимо ту трасу и изградимо гасовод до Бањалуке. Нама су Руси већ потврдили да ће до краја године бити иста цијена гаса коју имамо, слична оној коју има и Србија - рекао је Додик и додао да ће покушати да добије и оно што је предсједник Србије Александар Вучић добио за наредних неколико мјесеци док се тржишта не стабилизују.

Он је напоменуо да је на ред дошао споразум који је раније потписан између Владе Републике Српске и Гаспрома, а подсјетио је и на ранији договор да се у сјеверном дијелу Српске граде двије гасне електране.

- Ја желим да обновим и ојачам тај споразум - истакао је Додик.

Волио би, каже, и да Путин дође у Бањалуку и сматра да би се и у условима пандемије у том граду окупила немјерљива маса људи која би дошла да га поздрави.

- Имао сам раније један договор с њим па ћу покушати поново да то утврдим. Градимо српско-руски православни центар у Бањалуци и храм који је буквална реплика храма који је постојао у Кремљу. Раније кад је та иницијатива била у зачетку замолио сам предсједника /Владимира/ Путина да кад дођемо до освећења тог храма да би било добро да и он буде ту. И он је климнуо главом. Е за то климање главом морам да потврдим да ли ће се то десити. Вјерујем да ћемо у наредне двије-три године финализовати изградњу - рекао је Додик.

Он је рекао да се увијек радује кад иде у Русију јер Путин пита како може помоћи, а на Западу одмах почну да захтијевају.

Одбацио је тврдње са Запада да својим иницијативама само спроводи план смишљен у Србији и Русији, истакавши да му Путин никад није рекао да овдје треба да спроводи неку револуцију него да подржава територијални интегритет и уставно уређење БиХ, а то значи два ентитета и три конститутивна народа.

- Кад одвојите политику и сведете на људски ниво драго ми је да нисам њихов човјек, јер се жели рећи да овдје нема људи који одлучују својом главом него морате имати неког тутора. Пошто не пристајемо да је тутор из Британије или Америке онда мора да има неки други тутор, па кажу да је Русија - навео је Додик.

Додик је рекао да је поносан на то што има добар однос са Вучићем и Путином, Виктором Орбаном и неким другим предсједницима, одличну сарадњу са Кином, што може да сарађује са људима из Хрватске и Словеније.

- Русија се веома коректно односила према међународном праву, прије свега према Дејтонском споразуму и остала досљедна у тумачењу и примјени слова Уговора. То нам је омогућило да се упорно можемо борити за наше право - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Русија повукла сагласност за именовање Кристијана Шмита за високог представника, да је показала велику принципијелност.

Сматра да је Вучић недавно направио велики успјех у Русији, те поздравио успјех састанка да у потпуно нестабилном времену добије такву цијену за гас у вријеме кад се очекује велика потрошња.

Додик је указао да је за Србе, у вријеме кад су сатанизовани на Балкану, важно да има пријатеља какав је Русија, али је напоменуо да Запад манипулише улогом коју Русија има на овим просторима јер сматра да се више мијешају Британија, Америка, ЕУ, Њемачка.

- У мојим разговорима са предсједником Путином увек се ишло за тим да се потврде међународни споразуми по коме је БиХ јединствена у смислу територије и да треба поштовати два ентитета и три народа. Сва ствар је што се то не поштује него се неки западни нижеразредни чиновници овдје покушавају вјежбати на нама у пројекту имагинарног стварања државе - нагласио је Додик.

На питање шта конкретно Русија може да учини, јер Њемачка и САД гурају санкције против њега, будући да не може то да спријечи, Додик је рекао да то неће ни тражити већ да му је важно да разумије ситуацију.

- Те санкције су више одраз немоћи. Ми смо овде присиљени да понекад ћутимо, али некад дође вријеме да морате све да кажете. Што се тога тиче, мислим да постоји разумијевање Русије - рекао је Додик.

О односима с руским амбасадором Игором Калабуховом кога су недавно окривили да се мијеша у унутрашње ствари БиХ, Додик је истакао да се он не мијеша у унутрашње ствари већ каже да ће поштовати оно што се овдје договоре.

Додик се истакао да се замјеник помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар мијеша у унутрашње ствари, да му зову сараднике из Америке телефоном и траже да утичу на њега да промијени своју политику.

- Зато нашој малој заједници као што је Република Српска веома импонује кад имамо разумијевање једне велике Русије. Импоновало би нам и да имамо разумијевање и Америке, али немамо. И зато смо престрављени њиховим присуством овдје. Они нису дародавци, они су инквизитори - закључио је Додик.