mtel
latinica  ћирилица
27/11/2021 |  21:16 ⇒ 28/11/2021 | 08:59 | Аутор: РТС

Преминуо Милутин Мркоњић

У Београду је у 80. години преминуо Милутин Мркоњић, некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај, почасни предсједник СПС-а и посланик те странке у Скупштини Србије.
Милутин Мркоњић - Фото: Novosti.rs
Милутин МркоњићФото: Novosti.rs

Милутин Мркоњић је рођен је 23. маја 1942. године у Београду. Дипломирао је на Грађевинском факултету у Београду на катедри за путеве, аеродроме и жељезнице.

Више од 45 година је радио на реализацији најзначајних пројеката из области саобраћајне инфраструктуре у многим земљама свијета, Југославији и Србији: пруге Београд-Бар, путних коридора 10 и 11, мостова "Бешка" и "Жежељ".

Први је директор "Саобраћајног института ЦИП". Послије НАТО бомбардовања СР Југославије руководио је Дирекцијом за обнову земље.

Био је члан Централног комитета СКЈ. Почасни је предсједник СПС-а, био је један од оснивача те странке, потпредсједник и члан Предсједништва.

      View this post on Instagram

A post shared by Ivica Dačić (@ivica.dacic.rs)

Од 2000. године био је посланик Вијећа република у Савезној скупштини СРЈ, а затим и државне заједнице Србија и Црна Гора.

Од 2006. године био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и потпредсједник Скупштине.

Од 2008. до 2012. године био је министар за инфраструктуру у Влади Републике Србије, а од јула 2012. до августа 2013. министар саобраћаја.

Од априла 2014. био је посланик у Скупштине Србије.

Добитник је многих државних, друштвених и професионалних признања - Ордена заслуга за Савезну Републику Југославију првог степена, Медаље рада, Ордена рада са сребрним вијенцем, Ордена рада са златним вијенцем.