latinica  ћирилица
28/11/2021 |  08:54 ⇒ 08:56 | Аутор: СРНА

Додик: Нема ниједне ни тужбе ни пресуде у вези са злоупотребом положаја

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је нема ниједну тужбу, ниједну пресуду која би била везана за злоупотребу положаја, али да је медијски спин годинама одржавао ту врсту приче.
Милорад Додик (Фото: riafan.ru) -
Милорад Додик (Фото: riafan.ru)

Одговарајући на питање "Спутњика" да Кристијан Шмит наводно има информације да се против њега води истрага за корупцију, Додик је рекао да то Американци причају већ 10 година и да причу о корупцији отворе када год се приближе избори.

- Увијек сам у дилеми да ли уопште да коментаришем Шмита пошто је он неважан, али очигледно да трује јавни простор. Прво се лажно представља. Неизабрани странац ушета у земљу и каже: `Ја сам тај који ће вама одређивати шта да радите`. Срби нису прихватали ни веће силе да им буду тутори - рекао је Додик.

Додик је нагласио да нема ниједну тужбу, ниједну пресуду која би била везана за злоупотребу положаја или која би мирисала на неку врсту корупције, али да постоји медијски спин који је годинама одржавао ту врсту приче.

- Па нека њима истраге, ја знам да тога нема. Они ме сад прогањају за рушење уставног поретка у БиХ, зато што сам у позицији да говорим да у Сребреници није квалификација какву они желе да буде. Ја ћу се вјечито против тога борити. А на реалном терену, ниједна одлука коју Шмит евентуално прогласи овдје се неће примјењивати. Па на који начин они мисле да то спроведу"? - упитао је Додик.

Он је истакао да амерички званичници не подносе непослушне или оне који им нису поданици, те да је видљива њихова нервоза из тог разлога.

- Али, ми овдје имамо само један избор: да прихватимо те њихове баханалије и одрекнемо се Републике Српске да би нам аплаудирали један дан, а већ други дан нас кривично прогонили, или да се томе супротставите. Много је часнија друга варијанта. Поготову осјећај да сте у праву и да оно што долази из Америке не мора да значи да је добро - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је српски народ осјетио да то није добро, од бомби које су бацали. "Они пријете санкцијама, мој одговор је - изволите ви вашим санкцијама, ми ћемо наше политике", рекао је Додик.

Он је нагласио да санкције нису пријатне, да се могао бавити и неким другим послом па да нема тај проблем, али да се бави овим послом и да хоће да из тога изађе частан и да зна да је учинио све да заштити наш народ.

Додик је подсјетио да је давно био на састанку у Стејт департменту док је Николас Бернс био помоћник државног секретара који је вршио притисак на њега да потпише неке ствари.

- Ја кажем - не могу. Он каже – не питам те шта можеш, или не можеш, мораш урадити. Ја кажем – ето, нећу, шта сад, он пита – шта ти хоћеш. Кажем – хоћу да идем кући. А онда он каже да је од највећег националног интереса Сједињених Држава да потпишем да нема Предсједништва БиХ него предсједник, да се одрекнем полиције и да се одрекнем назива Републике Српске. То су била три захтјева мени прије 11-12 година. Он каже да је то највиши национални интерес Сједињених Држава. Ја му кажем да то није наш, српски национални интерес. Он мени - а то ме не занима. Кажем ја - не занима ни мене ваш. Ја сам одавно то рекао - испричао је Додик.