latinica  ћирилица
28/11/2021 |  10:19 ⇒ 10:19 | Аутор: СРНА

Јувентус под истрагом због трансфера играча

Италијанска полиција извршила је рацију у канцеларијама Фудбалског клуба Јувентус у Торину и Милану у оквиру истраге о трансферима играча.
Јувентус - Фото: Getty Images
ЈувентусФото: Getty Images

Локални лист Ла Газета дело спорт пише да су "мета" истраге 42 продаје и куповине спортиста, укључујући трансфере Миралема Пјанића у Барселону и Жоа Кансела у Манчестер сити.

Тужилац из Торина Ана Марија Лорето рекла је да истражитељи разматрају оптужбе да ли је најпознатији италијански клуб, који је освојио 76 трофеја, пренадувао вриједност својих играча приликом трансфера.

Јувентус је потврдио да сарађује са истрагом не износећи детаље.

Медији наводе да се истрага односи на трансфере који су се десили након што је клуб потписао уговор са португалском суперзвијездом Кристијаном Роналдом 2018. године.

Причало се да су уговор од 113 милиона долара, као и Роналдове високе плате исцрпиле клупску касу, а ситуација се драстично погоршала након што су због пандемије вируса корона отказани сви масовни догађаји.

Истрага ће утврдити да ли су шефови Јувентуса давали лажне информације инвеститорима, испостављали фактуре за непостојеће трансфере, као и да ли су преувеличавали цијене трансфера.

Неки од трансфера су у прошлости изазвали чуђење – прелазак Миралема Пјанића у Барселону за 67,9 милиона долара 2020. године у замјену за бразилског везисту Артура Мела збунио је спортске стручњаке.

Они су тврдили да Пјанић из БиХ, који је тада имао 30 година, није вриједан скоро 70 милиона долара с обзиром на његове године и форму.

Шест званичника је под истрагом, укључујући предсједника клуба Андреу Ањелија, бившу клупску звијезду Павела Недведа, који је сада потпредсједник Јувентуса, и бившег спортског директора Фабија Паратичија, сада генералног директора Тотенхем Хотспура.

Према писању медија, биће веома тешко доказати злу намјеру, јер клубови различито вреднују играче, али ако буде проглашен кривим, Јувентус би могао да добије велике казне или да му се одбију бодови.

"Стара дама" није једини клуб у италијанској Серији А који се суочава са истрагом. Наполи је под истрагом из истих разлога.