latinica  ћирилица
28/11/2021 |  15:51 | Аутор: СРНА

Важно очувати мир и стабилност у региону

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Словеније Борут Пахор истакли су да су односи двије државе на изузетно високом нивоу и нагласили значај очувања мира и стабилности у региону.
Вучић и Пахор (Фото: Instagram/buducnostsrbijeav) -
Вучић и Пахор (Фото: Instagram/buducnostsrbijeav)

Вучић је, на конференцији за новинаре послије састанка са Пахором у Београду, рекао да је током сусрета било ријечи о регионалној стабилности, проблемима у региону који нису мали, билатералним односима, европској перспективи Србије, ситуацији на Косову и Метохији, дијалогу у Бриселу.

Он је навео да је упознао Пахора о иницијативи "Отворени Балкан" и њеним предностима, те изразио наду да ће и други у региону то разумјети и прикључити се.

Вучић је истакао значај сарадње са Кфором, у којем Словенија има свој контингент, за очување мира на Косову и Метохији, наводећи да је то од виталног интереса за све становнике, посебно за Србе, те подсјетио да дио словеначког контингента учествује у очувању манастира Дечани, који је за Србију од посебног значаја.

Он је навео да није питао словеначког предсједника зашто ЕУ не реагује и не осуђује изјаве албанских званичника о формирању "велике Албаније", јер то није Пахорова надлежност.

На питање о отварању кластера у приступању ЕУ, Вучић је навео да је за њега најважније да се Србија развија, али да се не зна када ће из ЕУ отворити преговарачка поглавља.

Поводом јучерашњих протеста и блокаде саобраћајница, који су организовале поједине еколошке организације и дио опозиције, Вучић је рекао да се, за разлику од ЕУ, у Србији не користе водени топови против демонстраната, те да то показује да у можда има вишка демократије.

Предсједник Словеније се заузео за проширење ЕУ ка западном Балкану и подржао иницијативу "Отворени Балкан".

Пахор је указао на важност да се разумје став Србије о одређеним питањима ради лакшег разумијевања неких процеса на западном Балкану, а за процес укључивања региона у ЕУ је рекао да је сувише спор и да због тога поново јачају политике национализама и промјене граница, које су опасне за мир и безбједност.

- Једини одговор на раст национализма јесте проширење ЕУ. И ЕУ има одговорност да се томе посвети много више него што то чини данас - истакао је Пахор.

Он је навео да ће сутра посјетити словеначке војнике у оквиру Кфора на Косову и Метохији и да ће се код саговорника у Приштини заузети за то да буду примијењени бриселски договори, јер њихов застој изазива забринутост.

- Треба да дође до имплементације договореног у Бриселу и наставка преговора, да се односи регулишу да не угрозе мир и безбједност у региону - рекао је Пахор.

На питање зашто ЕУ не реагује на изјаве албанских званичника о формирању велике Албаније, Пахор је рекао да изјаве о промјени граница угрожавају мир и безбједност на западном Балкану, због чега је забринут и да то све које интересује мир мора да брине.