latinica  ћирилица
28/11/2021 |  17:22 | Аутор: СРНА

Линта: Крајње вријеме да Београд покрене поступке због злочина над Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да је Јован Баљак шести ухапшени Србин ове године од хрватске полиције или на основну хрватских потјерница и сматра да је крајње вријеме да српско Тужилаштво за ратне злочине покрене кривичне поступке за бројне злочине над Србима.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је позвао министра правде Србије Мају Поповић да упути протест хрватском министру правосуђа због хапшења Баљка.

Осудивши хапшење Баљка /61/ под оптужбом за наводне ратне злочине, Линта је истакао да је неприхватљиво да се српски борци хапсе без конкретних доказа и организују монтирани судски поступци против њих, док хрватско тужилаштво не чини ништа на кажњавању бројних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима.

Он је указао да је потпуно јасно да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији оправдања врхунске лажи и измишљотине да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати ослободиоци и жртве.

Према његовим ријечима, на десетине Срба је ове године процесуирано, односно осумњичено, оптужено, осуђено или се воде судски поступци.

- Хрватско правосуђе води поступке против Срба за ратне злочине без конкретних доказа, односно на основу лажних исказа свједока сарадника - нагласио је Линта.

Подсјетио је и на чињеницу да је до 30. јуна 2017. године Државно тужилаштво Хрватске покренуло кривичне поступке против 3.556 лица, од којих су свега око 50 или 1,5 одсто припадници хрватских паравојних, војних и полицијских снага.

Линта је напоменуо да је хапшење Баљка још један у низу примјера застрашивања преосталих Срба с циљем довршетка етничког чишћења са подручја Хрватске, нарочито са крајишког подручја, саопштио је Савеза Срба из региона.

Сисачко-мославачка полиција ухапсила је Србина Јована Баљка /61/ са подручја Хрватске Костајнице којег сумњиче за ратни злочин 1992. године у Росуљама.

Баљак је осумњичен да је као припадник војске из САО Крајине са, сада покојним Николом Илићем, убио хрватског цивила.