latinica  ћирилица
28/11/2021 |  21:31 ⇒ 29/11/2021 | 08:33 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Свако да поштује свакога, на то нас Бог позива (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је са тугом пратио физичке сукобе који су избили током блокада путева у Србији и апеловао на све да чувају једни друге, а не да се туку, те да Бог позива да свако поштује свакога.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Јуче сам са тугом пратио како су међу нама, припадницима истог народа, али и грађанима Србије, независно од тога ком народу припадају, избили физички сукоби - рекао је патријарх Порфирије у видео-обраћању на свом Инстаграм профилу.

      View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

Патријарх је навео да се то дешава на самом уласку у божићни пост.

- Бијемо се међусобно песницама, моткама, каменујемо аутобусе, разбијамо главе једни другима, уништавамо имовину - навео је патријарх.

Он није желио да анализира шта је повод, а шта прави узрок сукоба, нити ко је крив, а ко је невин.

- Они који стварају конфликте и управљају кризама и сукобима у свијету, али исто тако и они који код нас поларизују, дијеле и сваку тему политизују да би стварали раздоре из себичних, парцијалних интереса, све то добро знају - каже српски патријарх.

Он је нагласио да може само да моли све, да апелује, да чувају једни друге, а не да се бију.

- Свако је свакоме потребан. Не можемо једни без других. Свако да поштује свакога, на то нас Бог позива - поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије навео је да се моли Богу да сви у данима божићног поста своје мисли, жеље и молитве Христу Богу, једином миротворцу, усмјере ка општем добру, разумијевању, љубави и поштовању према ближњем, без обзира на чињеницу да су нам, по природи ствари, идеолошки, социолошки, политички и сваки други ставови различити.

- Период поста, у који смо закорачили, нас подсјећа и позива на неопходни мир. Међутим, морамо знати да се истински мир не може постићи без помирења и мира са Богом, то јест, без труда да, колико год је могуће живимо у складу са Христовим, јеванђелским системом вриједности, које су сажете у тајни двоједине љубави, према Богу и према ближњем, што значи према сваком човјеку - рекао је патријарх.

Он је нагласио да немири неумитно производе нове и нове немире.

- У том смислу, мир са Богом истовремено и безусловно подразумијева ограничавање свога егоизма, самољубља, себичности, нетрпељивости, искључивости, једном рјечју ограничавање своје појединачне воље, и пружање права и простора другоме да изражавајући своју слободу и своје дарове и способности, на миран, цивилизован и демократски начин допринесе добру по свим питањима од општег значаја, како за садашњост тако и за будућност народа и државе - навео је патријарх Порфирије.

Јуче је неколико невладиних еколошких организација, уз подршку дијела опозиције, блокирало поједине саобраћајнице у Београду и Србији, због, како су рекли, закона о референдуму и о експропријацији.