latinica  ћирилица
29/11/2021 |  08:06 ⇒ 08:06 | Аутор: СРНА

У Бечу наставак разговора између Техерана и свјетских сила

Свјетске силе и Иран данас се састају у Бечу како би покушали да обнове нуклеарни споразум из 2015. године, али Техеран не одустаје од свог става због чега су мале наде да ће бити остварен било какав напредак.
Беч - Фото: РТРС
БечФото: РТРС

Дипломате упозоравају да је веома мало времена за обнову споразума из којег 2018. године иступио тадашњи амерички предсједник Доналд Трамп.

Шест рунди индиректних разговора одржано је између априла и јуна.

Иранска делегација изнијела је листу захтјева које америчке и европске дипломате сматрају нереалним. На листи је и инсистирање Техерана да буду укинуте све америчке и санкције ЕУ које су уведене од 2017. године, укључујући и оне које нису у вези са спорним нуклеарним програмом.

Иран је наставио са својим програмом обогаћења уранијума и Међународна агенција за атомску енергију саопштила је да је са њиховим инспекторима грубо поступано и да им је одбијен приступ како би поставили нове надзорне камере на једној од спорних локација.

Амерички представник Роберт Мели упозорио је да је Вашингтон спреман на јачање притистка на Техеран уколико разговори пропадну.