latinica  ћирилица
29/11/2021 |  08:23 ⇒ 08:59 | Аутор: СРНА

Благи симптоми соја омикрон

Јужноафричка докторка Анђелик Коеци изјавила је данас да су симптоми омикрон соја вируса корона до сад били благи и да се могу лијечити код куће.

Коецијева истиче да код омикрона, за разлику од соја делта, пацијенти сада нису пријављивали губитак мириса или укуса, те да није било већег губитка нивоа кисеоника.

Она је додала да, према њеном досадашњем искуству, нови сој утиче на особе од 40 година и млађе, те да скоро половина обољелих није било вакцинисано.

Коецијева, која и предсједник је Удружења љекар Јужноафричке Републике, изјавила је да је 18. новембра на њеној клиници примјетила седам пацијената са различитим симптомима од распрострањенијег соја делта.

Према њеним ријечима, један пацијент је пријавио да у протекла два дана осјећа "екстремни замор" и болове у цијелом тијелу, те главобољу.

- Симптоми су у тој фази били веома слични уобичајеној виралној зарази. Није било појаве ковид 19 у протеклих осам до десет седмице због чега је и донијета одлука о тестирању - нагласила је Коецијева, напомињући да су резултати показали да су пацијент и његова породица позитивни на ковид 19.

Она је навела да је истог дана још неколико пацијената пријавило сличне симптоме и од тада је имала два до три случаја дневно.

Коецијева је међу првима посумњала у појаву различитог соја вируса корона међу пацијентима.