latinica  ћирилица
29/11/2021 |  08:44 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

Премијера филма "Господин" посвећеног Матији Бећковићу

У Дому омладине у Београду вечерас ће премијерно бити приказан документарни филм "Господин" посвећен животном путу академика Матије Бећковића који је рођен на данашњи дан 1939. године.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

Режисер Пуриша Ђорђевић навео је да се премијера случајно поклопила са Бећковићевим рођенданом, те да је у филму са пјесником више разговарао пред камером него што је измишљао кадрове.

- Имао сам срећу да је Матија био веома расположен на снимању и на моменте је, први пут, што многи не знају, испричао своју дефинитивну биографију од рођења до ових дана - рекао је за "Вечерње новости" Ђорђевић.

Он каже да га је за снимање филма инспирисао Бећковићев живот, а не само
пјесништво.

Главни јунак филма "Господин" ће данас, тачно у подне бити у ваљевској гимназији, гдје традиционално обиљежавају његов рођендан, а вечерас ће рођендан прославити на премијери филма који му је посвећен.

Бећковић каже да је у филму глумио сам себе, што је најтеже.

- Можда би неко други ту улогу боље одиграо. Радио сам оно што је Пуриша од мене тражио. Слушао сам га. Нисам направио ниједну интервенцију. Пуриша има 96 година, а радио је са таквим ентузијазмом као да има шест - прича пјесник.

Он каже да га је задивило како Ђорђевић мисли цијелом главом, што још не успијева нашем народу.

- Навикли смо да причамо из разних ровова и не можемо тога да се ослободимо. А да неко мисли целом главом, попут Пурише био би велики наш излаз и спас. Једини спас - рекао је Бећковић.

Филм "Господин" ће бити приказан у оквиру Фестивала ауторског филма.