latinica  ћирилица
29/11/2021 |  11:03 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Циљеви су заједнички, спровођење индивидуално (ФОТО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас на дводневној Регионалној конференцији о имплементацији циљева одрживог развоја у Сарајеву да циљеви јесу заједнички, али да је спровођење у свакој земљи индивидуално.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Обраћајући се учесницима конференције, Тегелтија је подсјетио да је 8. априла ове године, а након што су претходно документ усвојиле владе Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, Савјет министара усвојио "Оквир за реализацију циљева одрживог развоја у БиХ".

Он је навео да документ представља шири оквир за постизање Агенде 2030 и Циљева одрживог развоја и основа је за усмјеравање текућих и предстојећих процеса стратешког планирања на свим нивоима власти у БиХ.

- Тада је одлучено да ће Дирекција за економско планирање једном годишње достављати извјештај Савјету министара о имплементацији Оквира циљева, те да Радна група за израду Оквира циљева наставља дјеловати као Савјет за праћење реализације циљева одрживог развоја у БиХ - истакао је Тегелтија.

Фото: РТРС

Он је оцијенио да је, с обзиром на структуру и надлежности свих нивоа власти у БиХ, овај документ добар примјер сарадње у припреми, али и усвајању, јер структуру чине представници свих релевантних нивоа власти у БиХ који су оперативно уредили питања у погледу функције Савјета, начина раду, динамике праћења реализације документа Оквира за реализацију циљева одрживог развоја у БиХ, координације с институцијама на свим нивоима власти, као и друга питања неопходна за рад.

Према његовим ријечима, циљеви одрживог развоја су универзални, инклузивни и што је најважније - добровољни.

- У задатом оквиру 2030 постављени циљеви су добра управа и управљање јавним сектором, паметни раст, те друштво једнаких могућности по принципу "нико не смије бити искључен" јер, како је и истакнуто у документу, постизање циљева неће бити могуће "ако најсиромашнији и најрањивији буду и даље запостављени и искључени из развојних процеса, те ако не буду имали користи од оствареног напретка и унапређења у друштву" - рекао је Тегелтија.

Изузетно је важно, додао је он, што је један од препознатих циљева и "дигитализација економије" да би мала и средња предузећа, али и пољопривреда били конкурентни и не у заостатку за глобалним трендовима.

- И то може бити један од покретача развоја у будућности, наравно уз неопходну дигитализацију јавне управе и праћењу модерних стандарда у предметним областима. Сви нивои власти су у складу са својим уставним надлежностима препознали важност образовања, цјеложивотног учења и концепта унапређења приступа и квалитета образовања и обуке у свим фазама - указао је Тегелтија.

Он је рекао да Савјету за праћење имплементације циљева одрживог развоја треба пружити подршку како би сљедећи Добровољни извјештај према УН био што бољи, свеобухватнији и друштвено користан документ.

- Такође, Савјет за праћење треба свој рад додатно представити јавности, медијима и институцијама свих нивоа власти у БиХ јер су Циљеви одрживог развоја амбициозно постављени, али не и немогући и недостижни за реализацију - истакао је предсједавајући Савјета министара.

Он је напоменуо да БиХ организовањем ове конференције настоји дати допринос постојећим регионалним и интеграцијским процесима, јер ниједна земља данас не може сама да ријеши најважнија питања за просперитет свих становника.

- Такође, сви напори које земље регије чине на јачању међусобне сарадње морају бити и презентовани и међународној јавности како би мијењали перцепцију остатка свијета на овај дио Европе на боље - нагласио је Тегелтија.

Он је предложио да један од закључака конференције буде да присутне земље одмах након завршетка конференције крену у припрему заједничког догађаја током засједања Политичког форума на високом нивоу у Њујорку 2023. године када би већина присутних земаља требала да презентује своје добровољне извјештаје о испуњењу циљева одрживог развоја.

- Посебно ће бити важан и интересантан дио који сте планирали у агенди конференције "добре праксе и изазови у имплементацији Агенде 2030" - сматра Тегелтија.