latinica  ћирилица
29/11/2021 |  13:11 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Вишковић: Влада Српске настоји да побољша положај запослених у свим секторима (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са делегацијом Конфедерације синдиката Републике Српске, на челу са предсједником Конфедерације Жељком Тепавчевићем.
Вишковић са представницима Конфедерације синдиката (Фото: Влада Српске) -
Вишковић са представницима Конфедерације синдиката (Фото: Влада Српске)

Током састанка, Вишковић је указао представницима Конфедерације да Влада Републике Српске, са своје стране, настоји да побољша положај запослених у свим секторима.

 Са тим циљем, истакао је Вишковић, умањењем пореске основице и укидањем дијела парафискалних намета, Влада ће се одрећи 80 милиона КМ, које ће директно бити усмјерене у повећања плата запослених у свим секторима.

Вишковић је нагласио да Влада има разумијевање за захтјеве Конфедерације за побољшање положаја запослених, наводећи да се буџет креира у оквирима реалнних могућности Републике Српске.

- Влада и Привредна комора Српске и даље ће радити партнерски. Привредници похвално гледају намјере извршне власти да смањи пореске стопе с циљем повећања плата радника у реалном сектору. Владине мјере растерећења привреде су могуће захваљујући томе што Српска има позитивне економске показатеље - повећану индустријску производњу, повећан извоз и покривеност увоза извозом, више запослених него прије пандемије вируса корона, уз евидентан раст просјечне плате - истакао је Вишковић. 

Премијер Српске је рекао да ће цијена електричне енергије и даље бити повољнија за овдашње привреднике него у ФБиХ и у окружењу.

Предсједник Привредне коморе Перо Ћорић прецизирао је да је на састанку било више од 50 привредника из свих области. Кључне теме биле су, наводи, растерећење привреде у смислу повећања продуктивности и плата радника у реалном сектору.

- Треба улагати у нове технологије у смислу да се повећа конкурентност овдашње привреде - поручио је Ћорић.

Он је захвалио Влади за улагања и помоћ на том и на плану дигитализације и дигиталне трансформације.