latinica  ћирилица
29/11/2021 |  14:15 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

НАСА покушава да промијени путању астероида (ВИДЕО)

Свемирски брод, назван ДАРТ, што је скраћеница од "Двоструки тест реусмјеравања астероида", подигнут је у Бази свемирских снага Ванденберг на врх "SpaceX Falcon 9" ракете у пројекту вриједном 330 милона долара.
Америчка агенција НАСА лансирала је свемирску летелицу "Дарт" (Фото: Bill Ingalls/NASA) - Фото: AP
Америчка агенција НАСА лансирала је свемирску летелицу "Дарт" (Фото: Bill Ingalls/NASA)Фото: AP

До сада смо овако нешто гледали у филмовима, попут "Армагедона", али овога пута ради се о стварној пријетњи опасног астероида.

Томас Зурбакен, сарадник администратора за науку у НАСА-и, истиче да су удари мањих небеских тијела, која остављају кратере на Земљиној или Мјесечевој површини, у геолошким временским скалама нормални.

Уколико све буде ишло по плану, свемирски брод, тежак 540 килограма, удариће у астероид Диморфос, дуг 160 метара, при брзини од 15.000 миља на сат, сљедећег септембра.

Диморфос иначе кружи око много већег астероида Дидимоса. Овај пар астероида не представља опасност за Земљу, али нуди научницима бољи начин мјерења ефективности судара, него неки астероид, који сам лети кроз свемир. Циљ је да судар ДАРТА са Диморфосом успори овај астероид, приближи га већем астероиду и тако скрати вријеме обиласка његове орбите за 10 минута.

Ова техника могла би се показати корисном у промјени курса неког астероида, тако да би се његов потенцијални удар у Земљу могао одгодити за неколико година или деценија.

- У мноштву потенцијалних механизама за спасавање, ово је, по мом мишљењу, најмоћнији, који смо могли да смислимо у овом тренутку - каже Зурбакен.

Судар ДАРТ-а и астероида требало би да се деси за 10 мјесеци, на удаљености 11 милиона километара од Земље. Десет дана прије него што се то деси, ДАРТ ће отпустити мали свемирски брод за посматрање, који ће га пратити. ДАРТ ће емитовати видео до тренутка кад буде уништен у судару. Три минуте касније, пратећи свемирски бродић снимиће фотографије мјеста удара.