latinica  ћирилица
29/11/2021 |  15:18 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Након 400 година британска круна више не управља Барбадосом

Барбадос ће од поноћи имати свог првог предсједника, досадашњег гувернера Сандру Мејсон, чиме ово карипско острво прекида везе са Великом Британијом уклањајући британског монарха са мјеста шефа државе послије скоро 400 година.
Посјета краљице Елизабете Барбадосу 1977. године (Фото: news.sky.com) -
Посјета краљице Елизабете Барбадосу 1977. године (Фото: news.sky.com)

Парламент Барбадоса изгласао је прошлог мјесеца да краљицу Елизабету Другу замијени Мејсонова, што је омогућило тој земљи да коначно превазиђе своју историју као најстарија колонија Британске империје.

Британски монарх је био на челу државе скоро 400 година, упркос томе што је острво обезбједило независност од Уједињеног Краљевства 1966. године.

Мејсонова је 2020. године покренула кампању да Барбадос учини републиком, изјављујући да "грађани Барбадоса желе шефа државе Барбадоса".

- Пошто је стекла независност прије више од пола вијека, наша земља не може да сумња у њену способност самоуправе. Дошло је вријеме да у потпуности оставимо нашу колонијалну прошлост иза себе - рекла је раније Мејсонова за Ен-Би-Си.

Принц од Велса, који је краљичин насљедник, стигао је на острво на церемонију полагања заклетве на Тргу националних хероја главног града Бриџтауна. Краљица ће званично уступити свој положај у поноћ, 30. новембра, када се обиљежава 55. годишњица независности Барбадоса, након чега ће принц Чарлс званично отворити нову еру, подсјећа "Раша тудеј".

Принц од Велса је изразио наду да ће Велика Британија и Барбадос одржати јаке односе, наглашавајући "вишеструке везе" између двије земље.

Барбадос је посљедња карипска нација која је постала република, придруживши се Доминики, Гвајани и Тринидаду и Тобагу. Иако Јамајка формално није именовала предсједника, премијер Ендрју Холнес је изјавио да је посвећена смјени краљице на мјесту шефа државе.