latinica  ћирилица
29/11/2021 |  15:33 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Стефан Слијепчевић - нови предсједник Студентског парламента

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић данас је у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву присуствовао конститутивној сједници Студентског парламента, на којој је за новог предсједника изабран Стефан Слијепчевић.
Стефан Слијепчевић - Фото: СРНА
Стефан СлијепчевићФото: СРНА

Рајчевић је рекао новинарима да је ово трећи пут како присуствује конститутивним сједницама Студентског парламента у Источном Сарајеву, што чини и на Универзитету у Бањалуци, а као разлог томе навео је што улогу министра доживљава као неко ко треба да буде сервис, прије свега, студентима, а затим и цјелокупној академској заједници.

Он је подсјетио да је Министарство, када је покренуло читав наратив око реформе високог образовања, поставило студента у центар те реформе, те рекао да је након данашње сједнице разговарао са представницима студената и информисао се о одређеним актуелностима и проблематици у вези са студентским стандардом из домена студентских права.

Он је навео да, од избора ове владе, Министарство у континуитету има одличну сарадњу са студентским представницима и изразио увјерење да ће наћи рјешење за све тренутне, као и потенцијалне проблеме у будућности.

Рајчевић је рекао да вјерује да студентски представници Универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци цијене све што и Влада Републике Српске и Министарство чине за високо образовање, прије свега мјере које су усмјерене на принцип бесплатног школовања за све редовне студенте, те велика инфраструктурна улагања у оба универзитета.

- Влада и Министарство то чине само са једном жељом и мишљу, а то је да обезбиједе најбоље услове за оне који ће сутра да преузму будућност Републике Српске у своје руке - нагласио је Рајчевић, додајући да ће врата његовог кабинета, за студенте оба јавна универзитета, увијек бити отворена.

Наводећи да су студенти будућност Републике Српске, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истакао је да Влада Српске, Универзитет у Источном Сарајеву, као и локалне заједнице, морају све да учине на стварању још бољег амбијента за студирање на овом универзитету.

- У мом двогодишњем мандату, Влада континуирано улаже у овај Универзитет. Новим Законом о високом образовању први пут је омогућено студентима да студирају из буџета Српске, а новим правилником о стипендирању предвиђено је да се дају стипендије студентима који студирају на нашим јавним универзитетима. На тај начин Влада покушава да побољша уписну политики на оба јавна универзитета - изјавио је Кулић.

Према његовим ријечима, веома брзо ће кренути изградња студентског дома, што ће сигурно повећати број уписаних студената на четири факултета која су на подручју општине Источно Ново Сарајево.

Кулић је додао да је прошле седмице завршен тендер за изградњу зграде Ректората и Музичке академије, те изразио наду да ће радови почети што скорије.

Новоизабрани предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Слијепчевић истакао је да је јединство најбоље средство којим могу да побољшају студентски стандард и заштите права и интересе студената на најбољи начин.

У име свих студената овог универзитета, он је захвалио ресорном министру који се у претходном периоду изборио за нове студентске домове у Источном Сарајеву, нову зграду Факултета физичког васпитања и спорта на Палама, те будућу нову зграду Ректората и Музичке академије.

- Наши правци дјеловања, као Студентског парламента, биће побољшање уписне политике на нашем универзитету, који има врхунски професионални кадар - поручио је Слијепчевић.

Потпредсједник Уније студената Републике Српске Урош Бјелица сматра да ће функцију предсједника Студентског парламента, коју је он обављао претходне двије и по године, Слијепчевић још боље вршити.

- Заједно ћемо, у координацији Уније студената Републике Српске и Студентског парламента, спроводити даље активности - изјавио је Бјелица.