latinica  ћирилица
29/11/2021 |  16:16 ⇒ 16:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић са Боцан Харченком о дијалогу Београд-Приштина

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором Русије Александром Боцан - Харченком са којим је разговарао о посљедњој рунди техничког дијалога у Бриселу и о изгледима за наставак разговора Београда и Приштине.
Петар Петковић и Александар Боцан - Харченко (Фото:  КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ/ ВЛАДИМИР ЗАРКОВИЋ/) -
Петар Петковић и Александар Боцан - Харченко (Фото: КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ/ ВЛАДИМИР ЗАРКОВИЋ/)

Петковић је нагласио да је Приштина поново показала да наставља са праксом обесмишљавања дијалога, а категоричко одбијање приштинске делегације да разговара о формирању Заједнице српских општина, пријети да доведе до ерозије Бриселског споразума, али и ауторитета међународне заједнице, која је гарант његове имплементације.

Због опструкције Приштине није било услова за директне разговоре двије делагације, већ само за билатералне разговоре са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, рекао је Петковић.

Он је указао на чињеницу да је Приштина овога пута отишла и корак даље, одбијајући да са Београдом разговара и о питањима енергитике, што је у исто вријеме потврдио и Аљбин Курти у Приштини.

Петковић је истакао да је Београд спреман да се у сваком тренутку одазове позиву за наставак дијалога и да очекује да се што прије заустави серија опстрикције преговора, али и да сматра да је дошло вријеме да престане да се толерише кршење постигнутих споразума и договора, као и неодговорних и опасних изјава и потеза, који долазе од стране Приштине.

Захваливши руском амбасадору на досадашњој подршци Москве територијалном интегритету и суверенитету Србије, Петковић је истакао да ће братске везе српског и руског народа, као и однос суштинског разумијевања и повјерења и даље да буду темељ изванредних односа Србије и Русије.