latinica  ћирилица
29/11/2021 |  16:44 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Лазаревић: Одлука Суда БиХ доказ непостојања колективне кривице за догађаје у Сребреници (ВИДЕО)

Бранилац бившег начелника Центра јавне безбједности Зворник Драгомира Васића, Александар Лазаревић, нагласио је да је данашња одлука Суда БиХ важна и уједно доказ непостојања колективне кривице за догађаје у Сребреници у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.
Александар Лазаревић - Фото: РТРС
Александар ЛазаревићФото: РТРС

- За мог клијента наравно то је одлука од велике, највеће могуће важности. Важност оваквих пресуда је прије свега једно скидање, тог неког да кажем, те хипотеке колективне кривице. Нико не спори да су се ужасне ствари дешавале, да је било страшних злочина, али да се то свакако мора индивидулизовати. Није свако ко је био на некој функцији крив за оно што се десило у Сребреници - рекао је Лазаревић.

Подсјећамо, суд БиХ ослободио је Миодрага Јосиповића, Бранимира Тешића, Драгомира Васића, Данила Зољића и Радомира Пантића оптужби за учешће у дјелимичном истребљењу бошњачког становништва источне Босне.

- Тужилаштво није доказало присуство намјере оптужених за истребљење - изјавила је предсједавајућа Судског вијећа Минка Крехо.

Јосиповић је био начелник Станице јавне безбједности у Братунцу, Тешић замјеник командира Полицијске станице у истом мјесту, Васић начелник зворничког Центра јавне безбједности, Зољић командант Посебних јединица полиције, а Пантић је био командир Прве чете Посебних јединица полиције.