latinica  ћирилица
29/11/2021 |  16:51 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Кошарац: Уставни суд БиХ у случају ХЕ Бук Бијела излази из оквира своје надлежности

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да Уставни суд БиХ одлуком у вези са ХЕ Бук Бијела излази из оквира своје надлежности, те да, супротно Закону о концесијама БиХ, покушава дати легитимитет бошњачким посланицима у Парламентарној скупштини БиХ да буду страна у спору пред Комисијом за концесије БиХ.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

- Таква намјера Уставног суда БиХ је незаконита и представља насртај на правни поредак, будући да 24 посланика у Парламентарној скупштини БиХ не могу да буду страна у спору пред Комисијом за концесије БиХ. Поступак у складу са Законом о концесијама у име БиХ може да води искључиво Министарство спољне трговине и економских односа БиХ или други орган БиХ који одреди Савјет министара БиХ - упозорио је министар Кошарац.

Уочи сједнице Уставног суда БиХ, заказане за 2. и 3. децембар, а на којој би требало да буде разматран захтјев 24 посланика у Парламентарној скупштини БиХ у вези са додјелом концесија за изградњу и кориштење хидроелектране Бук Бијела, министар Кошарац је оцијенио да је неприхватљиво да Уставни суд БиХ игнорише надлежне институције на нивоу БиХ, дајући легитимитет и овлашћења појединим политичким структурама да буду страна у спору пред Комисијом за концесије, што је у супротности са Законом о концесијама БиХ.

Он је нагласио да, умјесто Уставног суда БиХ, предметним случајем треба да се бави Комисија за концесије БиХ у својству Заједничке комисије за концесије.

- Информисани смо да је у протеклом периоду била заказана сједница Заједничке комисије за концесије, али да није било кворума за рад, будући да њен бошњачки члан није могао присуствовати сједници из здравствених разлога. Комисија је тада затражила продужење дефинисаног рока за рјешавање овог питања и надамо се да ће Комисија наставити са радом чим се стекну услови за то - навео је министар Кошарац.

Он је потцртао да су институције Републике Српске предузеле активности на изградњи хидроелектране "Бук Бијела" у складу са својим уставним и законским надлежностима, при чему није дошло до повреде или одступања у односу на надлежности институција на нивоу БиХ.

- Изградња ХЕ Бук Бијела дио је Оквирне енергетске стратегије БиХ до 2035. године, коју су подржали и бошњачки чланови Савјета министара БиХ. Не постоји ниједан оправдан разлог да сада било ко буде против изградње овог постројења. Заиста је неразумљиво и крајње беспотребно да бошњачки политички представници политизују ово питање - поручио је министар Кошарац.

Он је нагласио да ће ХЕ Бук Бијела бити важан енергетски ресурс Републике Српске, који ће омогућити економски раст и отварање нових радних мјеста.

- То је пројекат од којег ће корист имати сви грађани Републике Српске и Федерације БиХ, али и начин да афирмишемо регионалну сарадњу. Због тога у потпуности подржавам изградњу 'Бук Бијеке' и поново позивам Федерацију БиХ да се укључи у овакве пројекте заједно са Републиком Српском, Србијом и другим регионалним земљама - закључио је министар Кошарац.