latinica  ћирилица
29/11/2021 |  17:37 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска посједује сјајан људски потенцијал без којег нема одрживог развоја (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је истакла да је Међународни форум иновација у Јерусалиму одлична прилика за све да се види како могу да удруже своје напоре, знање и искуство како би успјешније одговорили на изазове будућности - као што су боља економија, бољи развој, безбједност и боља социјална кохезија.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Задовољство ми је што сам данас овдје и што имам прилику да заједно са осталим цијењеним учесницима и гостима разговарам о глобалним трендовима из области иновација и нових технологија - рекла је Цвијановић у обраћању на Међународном форуму иновација у Јерусалиму истичући да је то добра прилика да на овом важном мјесту представи искуства и потенцијале Републике Српске.

Она је истакла да иновације и нове технологије представљају економску грану 21. вијека, те да је то нешто што су већ сви научили, свјесни да ће од прилагођавања савременим трендовима у овој области зависити ако не и сам опстанак, онда свакако успјешан и одржив развој сваке појединачне државе или заједнице.

- За разлику од 20. вијека, који је добрим дијелом био вијек убрзане експлоатације ресурса и на томе заснованог развоја, посљедњих деценија јасно видимо како се тежиште све више помјера ка знању и интелигенцији као људском ресурсу који је, за разлику од природних, непресушан и непролазан. Управо ту можемо видјети велику развојну шансу релативно малих земаља и заједница, као што је то случај и са Републиком Српском - нагласила је предсједница Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Иако не посједују велике територије и не обилују природним ресурсима попут неких већих држава, Цвијановић је истакла да Република Српска посједује сјајан људски потенцијал, најважнији ресурс данашњице, без којег нема ни иновација, ни нових технологија, а самим тим ни дугорочно одрживог привредног развоја.

- Наравно, задатак институција јесте да то препознају и да обезбиједе адекватне услове и подстицајно окружење за научнотехнолошки прогрес и развој нових идеја. Да бисмо испунили ове услове, прије неколико година смо реорганизовали нашу Владу и формирали Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво. Практично смо на једном мјесту спојили оне ресоре који су кључни за подстицање иновација и привредног развоја кроз употребу нових технологија - нагласила је Цвијановић.

Она је нагласила да, у складу са потребама друштва, један од примарних циљева Министарства јесте усклађивање образовне политике са потребама тржишта рада, као и са глобалним технолошким трендовима.

Према њеним ријечима, то подразумијева стално прилагођавање и спровођење реформи образовног система које су краткорочно болне, али свакако дугорочно неизбјежне и корисне.

- Потпуно смо свјесни потребе да се кроз модернизовани процес образовања млади припремају за континуирано стицање знања и вјештина, знајући да ће неки од постојећих послова бити замијењени новим који ће се у међувремену појавити. То практично значи да ће они који тек постају школарци радити неке послове који у овом тренутку не постоје и који се не налазе на данашњем тржишту рада - појаснила је Цвијановић.

Она је додала да је Република Српска, с циљем подстицања нових идеја и иновативних активности, покренула неколико пројеката.

- Један од главних пројеката јесте изградња првог Научно-технолошког парка у Бањалуци, главном граду Републике Српске, гдје тамошњи Универзитет добија централну локацију на којој ће се окупљати студенти, истраживачи, млади научници и предузетници. Ово треба да постане покретач пословног друштва и развоја савременог предузетништва заснованог и вођеног на знању и новим технологијама - нагласила је предсједница Републике.

Поред тога, подсјетила је она, у мају ове године потписан је Меморандум о разумијевању са партнерима из Израела с циљем успостављања Сајбер академије, у оквиру које ће студенти из Републике Српске бити обучавани за стицање знања и вјештина из области кибернетичке безбједности.

- Значај овог пројекта је у потпуности оправдан с обзиром на то да статистике показују да је у овој години на глобалном нивоу недостајало око 3,5 милиона стручњака из области кибернетичке безбједности, док на јединственом дигиталном тржишту Европске уније још недостаје 400.000 стручњака - појаснила је Цвијановић.

Она је указала да је одржавање регионалне политичке стабилности један од предуслова за економски развој Западног Балкана.

- Све активности о којима данас разговарамо захтијевају умрежавање, интеракцију, сарадњу и размјену знања, како на регионалном тако и на глобалном нивоу. Стога, један од приоритета је да институције Републике Српске уживају у ефектима несметане сарадње и чвршћих економских веза унутар БиХ и са нама сусједним земљама - оцијенила је Цвијановић.

Она је навела да су све ове земље на путу ка Европској унији, иако су неједнако удаљене од циља да постану земље чланице.

- Истовремено, залажемо се за јачу економску интеграцију Западног Балкана, који је најбрже растући регион у Европи. Са тренутном стопом раста, нашим потенцијалом и капацитетима у енергетском сектору, растућом туристичком индустријом, побољшаном регионалном инфраструктуром и многим другим растућим областима укључујући гране засноване на новим технологијама и иновацијама, привреда земаља Западног Балкана, која обухвата тржиште од 20 милиона људи, могла би постати више него двоструко или чак троструко већа у наредних десет година - истакла је предсједница Републике Српске.

Стога, нагласила је она, регионалне иницијативе као што су Мини Шенген или "Отворени Балкан" само ће допринијети регионалној снази, те значајно допринијети економском расту и развоју сваке земље у региону.

- Зато се надам да нећемо пропустити прилику и дозволити да нас нека политичка кратковидост спријечи да исто и остваримо. Мислим да је за нас важно да свим потенцијалним инвеститорима и партнерима из цијелог свијета укажемо на ове чињенице. Ово је најбољи начин да се постепено деконструише стереотипни имиџ Балкана као трајно нестабилног региона непривлачног за стране инвеститоре - рекла је Цвијановић у обраћању на Форуму у Јерусалиму.

Она је оцијенила да је много посла пред свима и да ништа није унапријед задато.

- Од наше способности да се носимо са изазовима и предрасудама, те да ухватимо корак са савременим економским трендовима, зависиће дугорочан развој и економска будућност свих наших земаља у региону. Вјерујем да смо лекције из тешке прошлости научили и да ћемо заједно наставити да градимо бољу и успјешнију будућност - закључила је Цвијановић.

Она је честитала домаћинима и организаторима на одличној организацији овог сјајног догађаја и захвалила што су успјели да окупе значајан број учесника што је био велики изазаов с обзиром на глобално сложену пандемијску ситуацију.

У раду овог међународног форуму, између осталих, учествовали су министар иновација, науке и технологија Израела Орит Фаркаш Хакоен, министар одбране Албаније Нико Пелеши и бивши премијер Румуније Виктор Понта.