latinica  ћирилица
29/11/2021 |  17:50 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Суд БиХ ослободио српске полицајце оптужби за Сребреницу (ВИДЕО)

Суд БиХ ослободио је Миодрага Јосиповића, Бранимира Тешића, Драгомира Васића, Данила Зољића и Радомира Пантића оптужби за учешће у, како наводе, дјелимичном истребљењу бошњачког становништва источне Босне. Петорица бивших полицијских руководилаца ослобођени су и оптужби за злочин у Сребреници.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Александар Лазаревић, бранилац бившег начелника Центра јавне безбједности Зворник Драгомира Васића, оцијенио је да је данашња одлука Суда БиХ важна. То је, каже, доказ непостојања колективне кривице за догађаје у Сребреници у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Важност оваквих пресуда је прије свега скидање хипотеке колективне кривице. Нико не спорти да су се ужасне ствари дешавале, да је било страшних злочина, али да се то свакако мора индивидулизовати. Није свако ко је био на некој функцији крив за оно што се десило у Сребреници - истиче Лазаревић.

За породице заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Братунцу, одлука Суда БиХ је изненађујућа, с обзиром на досадашње пресуде.

Радојка Филиповић, предсједница Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Братунац, очекује да ће првостепена пресуда бити потврђена и додаје да је потребно покренути процедуру за надокнаду штете за претрпљену бол и патњу процесуираних и њихових породица, нанесену током претходних шест година.

Да подсјетимо, Јосиповић је био начелник Станице јавне безбједности у Братунцу, Тешић замјеник командира Полицијске станице у Братунцу, Васић начелник зворничког Центра јавне безбједности, Зољић командант Посебних јединица полиције, док је Пантић био командир Прве чете посебних јединица полиције.