latinica  ћирилица
29/11/2021 |  18:21 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Бањалука: Дан након обилних падавина и излијевања отпадних вода (ВИДЕО)

Излијевање фекалних вода у појединим бањалучким насељима претходног дана и ноћи могло се избјећи да су надлежни превентивно дјеловали и на вријеме изашли на терен, тврде мјештани насеља Пријечани и Драгочај. Зашто су багери стигли сатима након позива мјештана?
Излијевање воде у бањалучком насељу Пријечани - Фото: РТРС
Излијевање воде у бањалучком насељу ПријечаниФото: РТРС

Након престанка падавина и испумпавања воде из оборинских канала - фекалне воде су се повукле. Међутим, до овога не би ни дошло да су надлежни на вријеме изашли на терен, каже Стојанка, мјештанка бањалучког насеља Пријечани.

- Они су дошли тек када је већ све поплављено. Доле је било језеро, људи су избезумљени. А, онда кад су они дошли, испумпавали су са горњег канала и пуштали су ту воду низ цесту, акако су сви канали зачепљени, сва та вода дошла је мени у дворшите - прича Стојанка.

Багери су пред поноћ довезени, и то тек пет часова након позива мјештана. Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић каже да су на вријеме упозорили на обилне падавине и да је, на основу тога, бањалучка Цивилна заштита била дужна да превентивно дјелује. Међутим, истиче Новитовић, багери већ мјесецима не служе за заштиту грађана.

- Овдје се ради о ненамјенском ангажовању материјално-техничких средстава, односно комбиноване радне машине које је град Бањалука требало да користи превентивно за чишћење пропуста, канала и корита потока који се налазе на подручју града. Али, нису могле бити кориштене јер су од 20. јуна ван употребе по налогу градоначелника, чиме је онеспособио Цивилну заштиту да грађанима Бањалуке пружи помоћ - рекао је Новитовић.

Дарко Шкобић, предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани,  каже да да су проблеми у овом насељу дугогодишњи, јер су оборински канали преуски, али да се редовним одржавањем поплаве могу спријечити. Наставком изградње пута кроз Пријечане, каже, проблем се може и системски ријешити.

- На примјер, 2018. године, биле су у најави обилне падавине. Контактирали су нас надлежни и канали су чишћени. Иако је било пуно више падавина, нисмо имали проблема - додаје Шкобић.

На жалост, годину дана надлежни нису чистили овај канал, тврди Шкобић. А да се овај догађај могао спријечити, сматра и градоначелник Станивуковић.

- Канали су тако конструисани да имају ту врсту проблема. Заиста је било обилних падавина у току претходне недјеље и те ствари се дешавају. Да ли је могло раније и боље многе ствари да урадимо - вјероватно да је могло. Идемо у том правцу - истиче Станивуковић.

И у бањалучком насељу Драгочај ноћас су поплављена дворишта.

- Све што се синоћ десило и дешавало, све је узрок људског фактора. Киша није била толико обилна, већ једноставно људи својим актвиностима створе проблем - рекао је шеф Одсјека Цивилне заштите Бањалука Драган Бабић.

Из Цивилне заштите најављују дезинфекцију поплављених насеља.