latinica  ћирилица
29/11/2021 |  21:46 ⇒ 21:50 | Аутор: СРНА

Премијера филма "Господин" о Матији Бећковићу на његов 82. рођендан

У Дому омладине у Београду вечерас је премијерно приказан документарни филм "Господин", који је редитељ Пуриша Ђорђевић посветио животном путу пјесника и академика Матије Бећковића.
Матија Бећковић - Фото: СРНА
Матија БећковићФото: СРНА

Филм је представљен публици на Бећковићев 82. рођендан у оквиру Фестивала ауторског филма у Београду, који траје од 26. новембра до 3. децембра.

Бећковић је уочи премијере рекао Срни да је одушевљен сарадњом са Ђорђевићем, истичући да редитељ ради са ентузијазмом као да је младић иако има 96 година.

- Пуриши године нису препрека, јер мисли као да се тек родио. Ја сам само био задужен за глуму, али боље да ме то заобишло - рекао је, уз смијех, Бећковић.

На питање да ли је задовољан својом глумом, Бећковић је одговорио да није компетентан да суди о томе, иако би, како каже, волио да је то запало неког другог.

- У овом филму дебитујем, а после ћу гледати да се још мало покажем. Преда мном је филмска каријера - нашалио се на свој рачун славни пјесник.

Ђорђевић је рекао да га на снимање овог филма није подстакло само Бећковићево дјело, већ и његов живот, о којем пјесник отворено и надахнуто прича у документарцу.

Он открива кроз шта је пролазио од основне школе преко гимназије у Ваљеву до зрелог доба, описујући прву љубав, најинтимније и најсрећније породичне тренутке, као и детаље о најпознатијим пјесмама.

Редитељ је користио и снимке Матијиних вечери поезије, а међу њима је и онај на којем у препуном "Звездара театру" у Београду говори поему "Вера Павладољска", посвећену својој жени.

Бећковић у филму објашњава како се између њих двоје пробудила љубав док је он био у осмом, а Вера Павладољска у петом разреду ваљевске гимназије.

Пјесник се и у филму обраћа својој жени, а њој је посвећен и посљедњи кадар, који иде уз стих "Носићу те у очима својим".