latinica  ћирилица
29/11/2021 |  22:04 ⇒ 22:22 | Аутор: СРНА

"Странци - најозбиљнији проблем" (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је за РТРС да мора бити донесен закон о Уставном суду и да стране судије оду ако се жели дати шанса БиХ.
Други угао, Милорад Додик - Фото: РТРС
Други угао, Милорад ДодикФото: РТРС

- Он се мора донијети, јер ако га не донесемо неће бити одлука - рекао је Додик и нагласио да о томе нема дискусије, већ само о томе како ће изгледати закон.

Он сматра да странци представљају најозбиљнији проблем Републике Српске и БиХ, да ни у једној држави у свијету нема да странци, који нису држављани земље, одлучују о Уставном суду.

- Нема ни земље у покушају, а камоли озбиљне земље у свијету која у свом Уставном суду има странце - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, мора се стати у крај измишљању ствари и одлука, као што је да власништво над шумама и пољопривредним земљиштем припада Брчко дистрикту, а да не припада Републици Српској.

- Како је могуће о истом предмету одлучивати на два начина? Нећемо провести ту одлуку о имовини, јер она припада ентитетима и Брчко дистрикту - рекао је Додик.

Он каже да је изабран да брани интересе народа Републике Српске и дато ће то да радим свим силама, те да га не занима да ли ће се то допасти некоме на западу, поновио је и да је спреман да разговара, како би се нашло неко рјешење, али да је проблем када нема дијалога.

- Нема дијалога ни о одлуци бившег високо представника Валентина Инцка, ни да ли ће се укинути или неће, као ни о имовини - рекао је Додик.

Додик је истакао значај формално – правних одлука Народне скупштине Републике Српске о антидејтонском понашању Уставног суда БиХ, које су раније донесене, јер доприносе и данашњој борби да се врате надлежности Српске које је имала након потписивања Дејтонског споразума.

- Порука је јасна – не желимо да дамо ниједну концесију БиХ, јер не вјерујемо у БиХ. У њу не вјерују ни странци. Али, они добијају налоге, то нису људи који су креатори политика, него извршиоци и који имају своје шефове којима полажу рачуне шта су урадили или нису урадили - рекао је Додик.

Он је навео и да је у Америци више од 200 људи било ангажовано на питању БиХ и ратова приликом распада бивше Југославије.

- Ти људи су на томе направили своје каријере и не одустају од својих стереотипа које су имали тада и својих мишљења. Зато, морамо сачекати да та екипа оде - рекао је Додик.