latinica  ћирилица
29/11/2021 |  22:32 | Аутор: СРНА

Постигнут договор рудара и Владе ФБиХ, само двије тачке спорне

Већина тачака дневног реда усвојена је на састанку преговарачког тима о захтјевима Синдиката радника рудника у ФБиХ у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву.

Састанак је завршен, а предсједник Синдиката Синан Хусић је рекао да је усвојено 11 од 13 тачака дневног реда, преноси Аваз.

- Сутра ујутро ћемо наставити преговоре - рекао је Хусић.

Управни одбор Самосталног синдиката радника рудника јуче је на ванредној сједници у Тузли усагласио листу од 13 захтјева, а међу њима су позив Парламенту и Владу ФБиХ да најкасније до 1. децембра реализацијом тих захтјева обезбиједе услове за прекид радничког непослуха и почетка производње у рудницима.

Међу захјтевима су смјене генералног директора "Електопривреде БиХ" и Рудника угља "Крека" у Тузли, задржавање достигнутог нивоа материјалних права запослених, обустављање примјене нових правилника о раду и радном учинку у рудницима и њихово усаглашавање кроз социјални дијалог.

Траже и увезивање радног стажа рударима који испуњавају услове за пензију, креирање програма измиривања обавеза по овом основу у наредним годинама.