latinica  ћирилица
30/11/2021 |  09:58 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

НСРС о Консолидованом извјештају о извршењу буџета (ВИДЕО)

Посланици Републике Српске размотрили су у вечерњем дијелу засједања Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за период 1.1 - 30.6.2021. године. Наставак сједнице заказан је за сутра у 10.00 часова.
НСРС - пренос уживо - Фото: РТРС
НСРС - пренос уживоФото: РТРС

Приходи и примици планирани буџетом Републике Српске у прва два квартала ове године остварени су у износу од 2,272.3 милијарди КМ, наводи се у Консолидованом извјештају о извршењу буџета Републике Српске за прво полугодиште.

У извјештају се истиче да су буџетски приходи у прва два квартала ове године остварени у износу од 1,473 милијарде КМ.

Структуру прихода чине приходи од директних пореза у износу од 712,5 милиона КМ, индиректни порези у износу од 646,9 милиона КМ и непорески приходи од 112,5 милиона КМ.

Претходно је разматрен Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету, Нацрт закона о међубанкарским накнадама код платних трансакција на основу платних картица, Нацрт закона о културним добрима, као и Приједлог измјена и допуна Закона о рибарству.

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету предвиђа унапређење услуга платног промета, посебно у области накнада везаних за платни рачун, а све с циљем повећања заштите корисника платних услуга, нарочито физичких лица.

Овим законом је утврђена обавеза овлашћених организација да физичким лицима на јасан, прецизан и једноставан начин предоче информације о накнадама које су везане за платни рачун.

С тим циљем прописан је садржај и облик извјештаја о свим накнадама за услуге повезане са платним рачуном, као и обавеза овлашћене организације да физичком лицу, најмање једном годишње, без накнаде, достави или учини доступним овај извјештај.

Потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић навела је да је Закон о унутрашњем платном промету донесен 2012. године, те је претрпио двије измјене, прву која се односила на укључивање Јавног предузећа "Поште Српске" у обављање послова платног промета, те другу када се успоставља и води регистар физичких лица.

Током расправе о предложеном законском рјешењу, Стојичићева је навела да је циљ Нацрта осавремењивање правог оквира у вези са платним услугама у наредном периоду који је усклађен и са законодавством ЕУ.

Народни посланици размотрили су предложено законско рјешење.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је данас да је Нацртом закона о културним добрима прописана обавеза формирања јединственог регистра материјалних и нематеријалних културних добара.

- Циљ јесте да буде успостављен јединствен регистар, што ће бити значајно за струку, али и за ширу јавност - рекла је Тривићева у Народној скупштини Републике Српске у завршној ријечи о Нарцту закона о културним добрима.

Образлажући Нарцт закона о културним добрима у Народној скупштини, Тривићева је навела да је доношење новог закона произашло из потребе за побољшањем и унапређивањем постојећег нормативног оквира у области заштите и коришћења културних добара.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Шолаја истакла је да је неопходно заштитити што више културних добара Српске и учинити све да буду уврштена на свјетску листу.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о рибарству уређује питања од посебног значаја за привреду и грађане, уз уважавање актуелног стања у сектору и захтјева који произилазе из ЕУ интеграција у овој области, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Малетић.