latinica  ћирилица
30/11/2021 |  10:52 ⇒ 01/12/2021 | 10:12 | Аутор: РТРС

РТРС, 22.45 - АРТИФАКТА, емисија о умјетничком стваралаштву (ВИДЕО)

Нова емисија РТРС, Артифакта је документарна телевизијска емисија о умјетничком стваралаштву.
Артифакта - Фото: РТРС
АртифактаФото: РТРС

Документовање је засновано на аудио-визуелном снимању умјетничко-стваралачког процеса и снимању разговора/интервјуа са умјетницима с циљем приказивања њиховог приступа раду и умјетности. Креира телевизијски портрет, приказујући рад, радове и промишљaње о њима.

Артифакта је осмишљена да документује, односно "фактографише" – биљежи умјетнички процес, "региструје стварност", представља умјетника (или умјетничку групу) и све то представи у форми телевизијске емисије. Отуда назив емисије који пластично сублимира два паралелна приступа тематизирању: "арт и "факта".

Естетски тежи минимализму, отуда звучно прожимање мелодијама Ерика Сатија које су музички лајт-мотив серијала.

Артифакта гледаоцима нуди увид у то како радови настају и који су то мисаони процеси који им претходе. Свака емисија је прилагођена ствараоцу и стваралаштву које тематизира и у том је смислу, прича за себе. Умјетници говоре о себи, о томе како су ушли у свијет умјетности и кроз које су све креативне фазе пролазили.

Сљедећи пасус (из говора Иве Андрића приликом уручивања Нобелове награде) суштински сублимира ауторски однос према емисији:

"Али, на крају крајева, све су то питања технике, методе, обичаја. Све је то мање или више занимљива игра духа поводом једног дела и око њега. Није уопште толико важно да ли један приповедач описује садашњост или прошлост, или се смело залеће у будућност; оно што је при том главно, то је дух којим је надахнута његова прича,она основна порука коју људима казује његово дело. А о томе, наравно, нема и не може бити прописа ни правила.Свак прича своју причу по својој унутарњој потреби, по мери својих наслеђених или стечених склоности и схватања, и снази својих изражајних могућности; свак сноси моралну одговорност за оно што прича, и сваког треба пустити да слободно прича".

Аутор и уредник је Ернест Завила.

Емисију која ће бити емитована сваких 15 дана гледајте вечерас на РТРС од 22.45.