latinica  ћирилица
30/11/2021 |  11:26 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Ђокић: Посјета Додика Русији од великог значаја

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је у Београду да је енергетика важно и стратешко развојно подручје на којем ће Српска интензивно радити у наредном периоду, посебно у области гаса, те нагласио да је у том контексту од великог значаја посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Русији.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

- Вјерујем да ће и ова посјета значити наставак добре сарадње, да ће то бити усмјерено на гасификацију Република Српске у наредном периоду, почевши од наредне године, гдје очекујемо да ће Гаспром бити један од наших стратешких партнера у реализацији овог пројекта - рекао је Ђокић, који учествује на састанку Министарског савјета Енергетске заједнице.

Ђокић је нагласио да је у Републици Српској у претходном периоду урађено јако много на реализовању трећег енергетског пакета.

- Има и неких отворених питања која су у процесу за будуће вријеме, то је усаглашавање у вези са Законом о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гасу на нивоу БиХ. Мислим да у будућности треба учинити напоре да се и тај закон усагласи - рекао је Ђокић.

Он је навео да све то зависи од укупних политичких односа и прилика у БиХ.

- Што се тиче Републике Српске и Владе, ми ћемо и даље настојати да будемо одговоран партнер у спровођењу укупне енергетске политике. Мислим да смо то показали у претходним годинама. Наставићемо тако - истакао је Ђокић.

На питање како теку преговори Енегроивеста и Гас-Реса о цијени гаса и ко преговара, Ђокић је одговорио да министарство на чијем је челу није укључено у тај дио, већ да то раде компаније. Он је рекао Гас-Рес има одговорног директора и управу за које вјерује да ће наћи најбоље рјешење.

- Оно што знам је да је потребно да учине напор и једни и други да дођемо до што повољнијег уговора, мислим на цијену. Република Српска у овом тренутку можда има повољнију позицију у преговорима и треба је искористити за општи заједнички интерес у БиХ како за потрошаче гаса у Српској, тако и за Федерацију БиХ, која троши много више гаса. Мислим да треба сви заједно да учинимо напоре да гас људима буде доступан и по што повољнијој цијени - истакао је Ђокић.