latinica  ћирилица
30/11/2021 |  11:55 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Ријешити проблем одлагалишта отпада на Трговској гори (ВИДЕО)

Рјешавање питања одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, близу границе са Републиком Српском и БиХ, од највишег је еколошког, политичког и општедруштвеног значаја за грађане, поручено је са округлог стола о овом проблему који се одржава у Бањалуци у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске.
Округли сто о Трговској гори - Фото: РТРС
Округли сто о Трговској гориФото: РТРС

Неђо Ђурић из Одјељења природно-математичких и техничких наука АНУРС-а рекао је новинарима да је Трговска гора као одлагалиште нуклеарног отпада једна од најлошијих и најнеповољнијих локација за Српску и БиХ, што су показала и истраживања Експертског тима Савјета министара.

- Рјешавање тог проблема није само питање за садашњу, већ и за будуће наше генерације, с обзиром на то да је потребан период од 300 година за потпуно разлагање ове врсте отпада - рекао је Ђурић и додао да би негативним посљедицама на том плану у дугом периоду могло бити погођено више десетина хиљада људи.

Он је навео да избор ове локације далеко више негативно утиче на простор Српске и БиХ, него на територију Хрватске.

- Према међународним конвенцијама и законима струке, локација коју је изабрала Хрватска нипошто не одговара у смислу складиштења радиоактивног отпада. Због тога је потребно веће политичко ангажовање и укључивање институција БиХ да се ово питање ријеши. Уколико се на том плану не успије, онда у томе морају помоћи експерти и правници који ће, по основу истраживања, моћи да воде међународни спор ако се овај проблем не ријеши политички - оцијенио је Ђурић.

Предсједавајући Експертског тима Савјета министара за Трговску гору Емир Диздаревић навео је да је на Трговској гори завршено деминирање, те да хрватска страна сада жели да врши геолошка истраживања.

- Битно је да са наше стране струка каже шта у том погледу треба урадити - рекао је Диздаревић и додао да БиХ увијек мора бити спремна када је ријеч о конкретним захтјевима.

Академик Витомир Поповић рекао је да постоји више приступа рјешавању овог проблема, али да је циљ заштита интереса БиХ, Српске, општина уз границу са Хрватском и много ширег простора.

Он је напоменуо да је на овом плану најважнији рад Експертског тима, али да постоје проблеми у смислу чињенице да знатан број институција БиХ не ради иако Хрвати настављају са радом на одлагалишту.

- Дакле, не можемо ништа на овом сложеном плану урадити без званичне власти и потребна нам је сарадња Савјета министара и других институција које се баве спољном политиком. Потребно је да наша политика каже "стоп", а једна од могућих варијанти је да се, рецимо, каже Хрватској да ће БиХ сутра изнад Дубровника направити одлагалиште нуклеарног отпада - каже Поповић, који је и члан Правног тима Савјета министара за Трговску гору.

Он је упозорио да због најава одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори људи исељавају и да су чак угрожени Приједор и Бањалука.

Поповић је додао да су приједлози појединих стручњака да БиХ издвоји новац да Хрватска изгради одлагалиште на другој локацији политичко питање.

У раду округлог стола учествују чланови Експертског и Правног тима, које је 2020. године именовао Савјет министара, а биће изложено 10 радова из различитих области који се директно односе на питања у вези са овим одлагалиштем.

Округлом столу, између осталих, присуствују предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.