latinica  ћирилица
30/11/2021 |  12:05 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Неопходно укидање наметнуте Инцкове одлуке за нормално функционисање институција

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија разговарао је данас у Сарајеву са специјалним изаслаником Владе Уједињеног Краљевства, Велике Британије и Сјеверне Ирске за спречавање сексуалног насиља у сукобу и државним министром за јужну Азију, Уједињене нације и Комонвелт Тариком Махмудом Ахмадом, лордом Ахмадом од Вимблдона, саопштено је из Савјета министара.
Тегелтија и Ал Ахмад (Фото: Савјет министара) -
Тегелтија и Ал Ахмад (Фото: Савјет министара)

Тегелтија је оцијенио да су политички односи БиХ и Уједињеног Краљевства добри и пријатељски, те да је отворен простор за јачање економске сарадње.

Он је истакао интерес БиХ за економским повезивањем двије државе након што је Уједињено Краљевство изашло из Европске уније, наводи се у саопштењу.

Овом приликом, Тегелтија је лорда Ахмада упознао и са тренутном политичком ситуацијом у БиХ, те изнио став да је потребно одмах укинути наметнуту одлуку бившег високог представника и тиме створити претпоставке за нормално функционисање свих институција.

Такође, он је посебно нагласио да је доношење било каквих санкција према било коме у БиХ непотребно и да је потребно охрабрити унутрашњи договор политичких представника како би се превазишла тренутна ситуација на корист свих у БиХ, наводи се у саопштењу.

Током сусрета разговарано је и о модалитетима провођења Конвенције УН против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака.

Тегелтија је рекао да питања и обавезе које произилазе из међународних конвенције у БиХ треба рјешавати континуираним дијалогом и договором у складу са уставним овлаштењима.

Тегелтија је захвалио Влади Уједињеног Краљевства, Велике Британије и Сјеверне Ирске на континуираној помоћи и подршци БиХ.