latinica  ћирилица
30/11/2021 |  12:36 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Пашалић-Нађи: Велики потенцијали за проширење сарадње у области пољопривреде

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и министар пољопривреде Мађарске Иштван Нађи сагласни су да постоји простора за унапређење и проширење сарадње двије земље у области аграра.
Будимпешта, Пашалић и Нађи - Фото: СРНА
Будимпешта, Пашалић и НађиФото: СРНА

Пашалић је изразио задовољство јер је на састанку у Будимпешти са Нађијем договорио да кроз десет дана дође у посјету у Бањалуку, када ће разговарати о конкретним стварима за реализацију.

- Постоји шанса за проширењем сарадње, када је ријеч о инвестирању фирми из Мађарске у Републику Српску у области пољопривреде. Мађари су заинтересовани за јагодичасто воће, као што је малина и боровница. То су производи који има недостају, а ми можемо да им понудимо - рекао је Срни Пашалић, који присуствује Међународној конференцији и Сајму "Планет Будапест 2021".

Он је навео да је на састанку разговарано и о евентуалном пласману воћа у Мађарску, те о сарадњи када је ријеч о научно-стручном истраживању у области пољопривреде и размјени знања.

Пашалић је напоменуо да до сада Република Српска није имала велику спољно-трговинску размјену са Мађарском.

- Из Републике Српске смо у ту земљу углавном извозили скроб, шећер, производе од парадајза, а из ње увозили пшеницу. Видимо да постоји простор за проширење и инвестирање, те сам министру представио олакшице које имају инвеститори који одлуче да улажу у Српску, као што је позитивна пореска политика, релативно низак порез на доходак, те најјефтинију струју у региону, као и пољопривредно земљиште које није оптерећено пестицидима и на којем се може организовати снажнија органска производња - рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да је "Планет Будапест 2021" највећа средњоевропска манифестација, која је ове године окупила делегације из више од 100 држава.

- Централне теме конференције су одржива пољопривреда, водопривреда, енергетика, транспорт, управљање отпадом, климатске промјене, као и друге теме које се тичу одрживог развоја, са циљем да понуде иновативна рјешења за изазове одрживог развоја - рекао је Пашалић.