latinica  ћирилица
30/11/2021 |  13:10 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске финансира нови антивирусни лијек за осигуранике са ХИВ инфекцијом

Фонд здравственог осигурања Републике Српске је недавно у посебни програм набавке уврстио нови антивирусни лијек "емтрицитабин, рилвипирин, тенофовир, дисопроксил", односно филм таблете којима се постиже ефикасност у лијечењу одраслих пацијената са ХИВ инфекцијом.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

- Предност овог лијека у односу на доступне лијекове за терапију ХИВ-а огледа се у томе, јер је ријеч о ефикаснијој терапији која има фиксну комбинацију три таблете захваљујући којој ће обољели од АИДС-а смањити унос дневне количине таблета које су им потребне за лијечење - саопштено је из Фонда здравственог осигурања.

Овај лијек, будући да се набавља путем јавних набавки, у болницама ће бити доступан након спроведеног тендерског поступка оним пацијентима који имају препоруку УКЦ-а Републике Српске.

Осим овог лијека, здравствено осигурање за ове осигуранике у потпуности финансира још неколико лијекова који осигураници не подижу у апотекама, него су доступни у Универзитетско клиничком центру Републике Српске гдје се, иначе, лијече сви обољели од ХИВ-а, односно из цијеле Републике Српске.

- Подсјећамо да здравствену заштиту осигураника Фонда здравственог осигурања који су заражени вирусом ХИВ-а у потпуности финансира Фонд, јер је ријеч о категорији осигураних лица која је ослобођена плаћања партиципације за све оно што спада у обавезно здравствено осигурање. Иначе, свим становницима у Републици Српској који имају неку од заразних болести, укључујући и ХИВ увијек се пружи неопходна здравствена заштита, без обзира да ли се ради о осигураним лицима или не, јер је ријеч о специфичним болестима од посебно социјално-медицинског значаја - истичу из Фонда. 

Такође, овој категорији осигураника се увијек овјери здравствена књижица без обзира да ли је за њих уплаћен допринос за здравствено осигурање.

- Недавним измјенама Закона о здравственом осигурању Српске, тачније од прошле године, омогућено је да заражени од ХИВ-а могу по основу своје болести бити здравствено осигурани уколико не постоји ниједна друга могућност, што раније није био случај. Здравствени систем је и на овај начин препознао важност њиховог лијечења и да у сваком тренутку имају здравствено осигурање - додаје се у саопштењу.

Будући и да је Законом о здравственој заштити прецизирано је да се на нивоу Републике обезбјеђује здравствена заштита под једнаким условима популационим и нозолошким групама од посебног социјално-медицинског значаја, у које спадају, између осталих, и лица која живе са ХИВ инфекцијом, тако да Фонд настоји да правима из обавезног здравственог осигурања овој категорији осигураника максимално олакша, а здравствену заштиту учини што доступнијом.