latinica  ћирилица
30/11/2021 |  13:39 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Шеранић са представницима синдиката o повећању плата запослених у здравству

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима, одржао је данас састанак са представницима синдиката у здравству гдје је разговарано о новим моделима за повећање плата запослених у јавним здравственим установама, између осталог и кроз измјене Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства, као и преговорима о Посебном колективном уговору за запослене у области здравства.
Шеранић са представницима синдиката (Фото: Влада Српске) -
Шеранић са представницима синдиката (Фото: Влада Српске)

Састанку су присуствовали представници Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске, Савеза струковних синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске и Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

Шеранић је представнике синдиката информисао о новим моделима повећања плата запослених у здравственим установама Републике Српске, кроз повећање коефицијената за три одсто радницима који примају плате веће од 1.000 КМ, односно пет одсто за оне са примањима до 1.000 КМ.

- Сходно претходним захтјевима појединих синдиката разговарано је да се у оквиру расположивих средстава направи разлика у распону коефицијената за медицинске и немедицинске раднике, што ће бити дефинисано кроз Закон о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске - саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Шеранић је нагласио да је у оквиру ових сталних помака, радницима у здравству у протекле три године у неколико наврата повећавана примања.

- Подсјећамо, у претходном периоду, Влада Републике Српске предузела напоре и уважавајући значајан допринос који су запослени у јавним здравственим установама у Републици Српској дали у борби против пандемије вируса корона, пронашла могућност да свим запосленим у јавним здравственим установама повећа плате за шест одсто, изузев директора ових установа за које је повећање од три одсто. Са повећањем износа неопорезивог дијела плате у Републици Српској, ово повећање плата запослених у здравству износило је до осам одсто - додаје се у саопштењу.

Из Министарства подсјећају да је Влада Републике Српске омогућила је раст плата запослених у области здравства кроз повећање цијене рада са 135 на 145 конвертибилних марака, од октобра 2019. године, a у сарадњи са синдикатимау овој области.

- Такође, институције Републике Српске су уважиле напоре радника у здравству у Републици Српској у току пандемије вируса, те су у прошлој години, уз редовну плату, запосленима исплаћене и једнократне новчане накнаде од по 1.000 конвертибилних марака - закључује се у саопштењу.