latinica  ћирилица
30/11/2021 |  14:42 | Аутор: sputniknews.com

Русија: Илузија је да НАТО доприноси јачању регионалне безбједности – сјетите се Југославије

Тврдње о томе да присуство НАТО-а доприноси јачању регионалне безбједности су илузија, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије као одговор на "Митове о односима Русије и Алијансе" које је објавио НАТО.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

- Треба се присјетити посљедица НАТО бомбардовања Југославије, уништавања либијске државности. Посљедњи примјер је Авганистан. Двадесетогодишње присуство контингената НАТО-а у Авганистану, затим њихов нагли "бијег" нису остварили ниједан од планираних циљева. Ситуација се само погоршала - констатује руско МИП.

Према мишљењу руске стране, НАТО циљано "тестира чврстину" Русије слањем војних бродова и авиона у зоне у непосредној близини њених граница, приморавајући Москву да реагује.

- Притом, наше мјере реаговања су адекватне, сразмјерне и уздржане - наглашава се у саопштењу.

Коментаришући тврдње да Москва наводно провоцира ескалацију ситуације на граници са Украјином, Министарство спољних послова наглашава да су акције Русије искључиво одбрамбене природе.

- У посљедње вријеме примјећујемо значајно повећање војног присуства НАТО-а у црноморском региону. Учестале су посјете ратних бродова са ракетним наоружањем, летови америчке стратешке авијације, одржавају се велике војне вјежбе, укључујући и непланиране. Практично сваке недјеље наша средства за објективну контролу идентификују преко 50 извиђачких авиона и беспилотних летјелица које крстаре дуж наших граница - подсјећа руска страна.

Реагујући на оптужбе да Русија наводно "повећава војно присуство у Украјини", алудирајући на акције Русије на Криму, Москва подсјећа да је Крим дио Русије, те да се руске Оружане снаге тамо налазе на законитој основи.

Такође, Министарство констатује да је читава колективна одбрана НАТО-а концентрисана на "источном крилу".

- Очигледно Алијанса нема других проблема. Тероризам, безбједносне пријетње из других региона немају исти значај као опасност која наводно долази од Русије - наводи се у објави.

МИП Русије истиче да је "неконтролисано ширење Алијансе" праћено размјештањем војне инфраструктуре на тим територијама, а она се користи за поткрепљивање конфронтационе реторике НАТО-а и "потенцијално може бити употријебљена за брже пребацивање тешке војне технике и трупа оружаних снага - земаља Алијансе на границе Русије".

- Ширење Алијансе појачава тензије. НАТО оптужује Русију за војну активност у контакт-зонама. Али те зоне су се појавиле управо усљед ширења НАТО-а - подсећа Министарство.

Русија на крају поручује да није ништа учинила да погорша односе са НАТО-ом, те да је кривица за њихову деградацију у потпуности на Алијанси.